Lecsapott és kaszált a NAV – Áfabevallás, kontra online számlarendszer

 Áfabevallási és fizetési fegyelem alapvető hiánya és a várható megtérülés miatt a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) több mint 80 millió forintot zárolt egy napelemparkokat kivitelező társaság bankszámláján.

Melyik az igaz?

A NAV ellenőrzést rendelt el a társaságnál az Online Számla rendszer és az áfabevallások adatai közötti eltérés miatt, a vállalkozás az ellenőrzés hatására mintegy 74 millió forint áfát fizetett be. Részletezték, hogy a napelemparkok teljeskörű kivitelezését végző kft. 2021. áprilisi megalakulása óta nem nyújtott be áfa- és társaságiadó-bevallást, ugyanakkor vevői és szállítói többmilliós számlákat töltöttek fel az Online Számla rendszerbe.

„Az ellenőrzés végül mintegy 54 millió forint adókülönbözetet és 27 millió forint adóbírságot mutatott ki – közölte a NAV. A bevallási és fizetési fegyelem alapvető hiánya miatt, és a várható megállapítások megtérülésére a NAV több mint 80 millió forintot zárolt a cég bankszámláján”

– írják a közleményben.
A társaság fellebbezésében arra hivatkozott, hogy csak nemrég talált könyvelőt. Pótolta az ellenőrzés időszakától eltérő időszakra vonatkozó elmaradt bevallásokat, és megfizette áfatartozását is – írja közleményében a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

Nem árt ha tudja!

„A 2023-as évre vonatkozó adójogszabályok még alakulóban vannak, de a már hatályba lépett és a nem változó jogszabályok alapján képet kaphatunk az általános forgalmi adót érintő változásokról.

A számla adattartalma
A számla adattartalmára vonatkozó egyéb szabályok is pontosításra kerülnek. A termék értékesítése, szolgáltatás nyújtása, valamint termék Közösségen belüli beszerzése esetében, ha az adó alapja külföldi pénznemben kifejezett, a forintra történő átszámításhoz azt az árfolyamot kell alkalmazni, amelyet:

belföldön pénzváltási engedéllyel rendelkező hitelintézet devizában eladási árként jegyez; vagy
a Magyar Nemzeti Bank hivatalosan közzé tesz, vagy
az Európai Központi Bank közzétesz.
Utóbbi két árfolyam alkalmazásának feltétele, hogy erről az adóalany az állami adóhatóságnak előzetes bejelentést tesz. A pontosítás arról szól, hogy az Áfa törvény 2. § a) pontja szerinti termékértékesítésről, szolgáltatásnyújtásról kibocsátott számlán is fel kell tüntetni az áthárított adót magyar forintban. Az Áfa törvény 2. § a) pontja a belföldön és ellenérték fejében teljesített termékértékesítése, szolgáltatásnyújtásra vonatkozik. (ADÓPRAXIS)

(Ezekről írtunk ma!)