Kiemelt hírek

Ernyő, gumicsizma, esőkabát? – Ilyen idő lesz szerdán + Orvosmeteorológia

Ernyő, gumicsizma, esőkabát? - ilyen idő lesz szerdán....

Szerdán is országszerte várható heves esőzés. Több megyére és a fővárosra szerdára is másodfokú figyelmeztetést adott ki felhőszakadás veszélye miatt a meteorológiai szolgálat. Most aztán még legnagyobb jóindulattal sem mondható kegyesnek az időjárás.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat

veszélyjelzésében azt írta:

éjszaka nyugat, délnyugat felől zivatarrendszer éri el az országot, amely kelet, északkelet felé halad, és éjszaka átvonul felettünk, előtte helyenként lehetnek zivatarok.
Heves zivatarokra is számítani kell, amelyeket károkozó, óránként 90-100 kilométeres szélroham, nagyméretű (2-5, kis eséllyel 5 centiméternél nagyobb) jég kísérhet. Emellett felhőszakadás is valószínű, és 50 milliméternyi eső is hullhat.
Szerdán napközben is több helyen várható zivatar, amelyet felhőszakadás, jégeső és erős vagy viharos szél kísérhet

Ítéletidő

A meteorológiai szolgálat szerdára másodfokú (narancs) figyelmeztetést adott ki felhőszakadás veszélye miatt Budapestre, Pest megyére, továbbá Baranya, Bács-Kiskun, Csongrád, Fejér, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Nógrád és Tolna megyére. Az ország többi területére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki felhőszakadás veszélye miatt.

Emellett a fővárosra, Pest megyére, továbbá Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Fejér, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Nógrád, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Tolna megyére a várható heves zivatarok miatt is elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.

Az előrejelzés szerint szerdán a legalacsonyabb hőmérséklet 15-20, a legmagasabb hőmérséklet 23-30 fok között várható, északnyugaton lesz kevésbé meleg.

Orvosmeteorológia

Sokaknál jelentkezhet fejfájás, türelmetlenség, ingerlékenység, a kialvatlanság szinte mindennapos, a kisgyerekek nyűgösek. záporok, zivatarok, viharok idején a légzőszervi megbetegedéssel élők állapotuk romlására számíthatnak. Az idősek, a keringési panaszokkal élők és a szívbetegek is pihenjenek sokat, (Webbeteg)

Tudományos érdekesség Noé özönvízéről

özönvíz
Illusztráció: Explorer World

Sean Kingsley, aki magát ateistának vallja, öt éve kezdte kutatni Noé özönvízének eredetét, mivel izgatta, hogy miként születnek a mítoszok, ahogy az is, miként kapcsolható össze bibliai történetet a globális felmelegedéssel. “Az alternatív elmélet, amely a Fekete-tengerből eredezteti az i.e. 5600 körül a bibliai özönvizet, megkérdőjelezhető, mivel a tengerfenéken soha nem leltek településekre, vagy sírokra” – mondta Sean Kingsley.

Ha megírná véleményét, vagy megvitatna ezt-azt másokkal, esetleg kérdése lenne a cikkel kapcsolatban, Facebook oldalunkon megteheti!

Persze bibliai méretű özönvíztől nem kell tartanunk, de kétségtelenül kellemetlen időjárás vár ma ránk.

About Author

Szólj hozzá!