Donald Trump amerikai elnök “erős”, “jópofa” és “okos” emberként dicsérte kedden este a Fox televíziónak adott interjújában Kim Dzsong Un észak-koreai vezetőt. Az amerikai elnök nem sokkal azután áradozott a véreskezű diktátorról, hogy nyugati szövetségeseit, főleg a kanadai kormányfőt pocskondiázta…

Az interjút a televízió egyik sztárja, Sean Hannity még Szingapúrban készítette, de kedden este került adásba.

Donald Trump “nagyszerű tárgyalónak” minősítette az észak-koreai vezetőt és azon meggyőződésének adott hangot, hogy az ő Kim Dzsong Unnak címzett korábbi retorikája vezetett el ahhoz, hogy létrejöhetett a csúcstalálkozó.

“Nagyon jó egyéniség, mókás és nagyon, nagyon okos” – fogalmazott Trump Kimről. Hangsúlyozta azt is, hogy az észak-koreai vezető “stratégiai gondolkodású pasas”. Hozzátette: “nagyon jól kijöttünk egymással, már a csúcstalálkozó kezdetén”.

Amikor a riporter filmbejátszások felidézésével is emlékeztette az elnököt arra, hogy alig néhány hónappal ezelőtt még “rakétás kis embernek” titulálta Kim Dzsong Unt, Trump azzal felelt: ezzel a szándékosan kemény stílussal kövezte ki az utat a csúcstalálkozóhoz. “Ebben tényleg hiszek” – szögezte le.

Az elnök az interjúban megismételte, hogy mindaddig, amíg “jóhiszemű tárgyalások folynak” Phenjannal, Washington felfüggeszti a Szöullal tartott közös hadgyakorlatokat. De azt is megismételte, hogy Észak-Koreának atomfegyvermentessé kell válnia, és mint fogalmazott, Kim Dzsong Un ezt “teljes mértékben megértette, és nem is harcolt ellene”.

Trump megerősítette, hogy az amerikai kormány célja a Koreai-félsziget egészének teljes atomfegyver-mentesítése. Sean Hannity kérdésére válaszolva pedig azt is megerősítette, hogy Kim Dzsong Un “a megfelelő időben eljön a Fehér Házba”.

The Wall Street Journal: Trump kevés konkrét ígéretet kapott

Az amerikai sajtóban megjelent első elemzések óvatosan ítélik meg a Donald Trump amerikai elnök és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető között kedden Szingapúrban megtartott csúcstalálkozót.

A The Wall Street Journal című napilap szerint “új szakasz” kezdődik az amerikai-észak-koreai diplomáciában, ám a lap úgy véli, hogy a megkötött megállapodás kevés részletet rögzít Észak-Korea atomfegyver-mentesítéséről.

A lap megjegyezte: az amerikai elnök kevés konkrét ígéretet kapott Kim Dzsong Untól az atomfegyver-mentesítés részleteiről, viszont gyorsan megindult a személyes diplomácia, amely elvezethet a gyors és ellenőrizhető atomfegyver-mentesítéshez.

Ezzel kapcsolatban utalt arra is, hogy a dokumentum aláírása után Donald Trump az újságíróknak azt mondta, Kim Dzsong Un megígérte az atomfegyverzet megsemmisítésének azonnali megkezdését, de nem volt idő arra, hogy ezt a keddi dokumentumban is kodifikálják. Kim “valószínűleg meg akarja ezt tenni, legalább annyira vagy még jobban is, mint én, és én tudom, mikor akar valaki megállapodást kötni és mikor nem” – idézte a The Wall Street Journal Trump szavait. Továbbá idézte Trumptól azt is: “Lehet, hogy tévedek. Lehet, hogy hat hónap múlva itt állok majd önök előtt és azt mondom, hahó, tévedtem”.

Nyilatkozott a lapnak Olivia Enos, a konzervatív Heritage Alapítvány politikai elemzője, aki azt hangsúlyozta, hogy a kedden aláírt dokumentum “hihetetlenül homályos” és nem kísérelte meg az atomfegyver-mentesítésről alkotott amerikai és észak-koreai koncepció közötti különbségek közelítését.

A WSJ által megszólaltatott más szakértők, köztük Joel Wit korábbi külügyi tisztségviselő, jelenleg a Stimson Intézet vezető kutatója szerint a találkozónak legalább az az eredménye megvolt, hogy előrelendítette a diplomáciai folyamatot.

The New York Times: “Trumpnak túljártak az eszén Szingapúrban”

Hasonlóképpen a kevés konkrétumot emelte ki a The New York Times című liberális lap is.

Nicholas Kristof azonban keményebben fogalmazott: Trumpnak túljártak az eszén Szingapúrban – adta publicisztikája címéül a szerző.

Álláspontja szerint az Egyesült Államok fontos engedményeket tett Észak-Koreának, cserébe azonban nem kapott semmit.

“Óriási engedménynek” nevezte a publicista azt, hogy Trump elkötelezte magát amellett, hogy biztonsági garanciákat nyújt Észak-Koreának, és azt is, hogy ígéretet tett a Dél-Koreával tartott hadgyakorlatok felfüggesztésére is.

Ezért cserébe az amerikai elnök “elképesztően keveset” kapott – írta Nicholas Kristof, és utalt arra, hogy Kim Dzsong Un “csak megerősítette” elkötelezettségét az atomarzenál felszámolására.

A dokumentumban egyáltalán nem esett szó Észak-Korea plutónium- és uránprogramjairól, az interkontinentális ballisztikus rakéták megsemmisítéséről, a nemzetközi ellenőrök visszatéréséről, semmi az ellenőrzésről, még világos ígéret sem az atomkísérletek felfüggesztésének menetrendjéről – állapította meg a The New York Times publicistája.

Az észak-koreai állami hírügynökség szerint Trump feloldotta a szankciókat

Ilyesmiről szó se volt a találkozó zárónyilatkozatában. Igaz, az is kimaradt belőle, hogy Trump beszüntette a közös hadgyakorlatokat Dél-Koreával, vagy hogy Kim beleegyezett egy rakétahajtóműveket tesztelő telep bezárásába.

Donald Trump a szingapúri csúcstalálkozója után tartott sajtótájékoztatójának legvégén kiderült, hogy Kim Dzsongunnal folytatott tárgyalásain nem készült hangfelvétel, sem hivatalos leirat az elhangzottakról. Trump a sajtótájékoztatón azt is állította, hogy Kim a tárgyalásokon beleegyezett egy rakétahajtóműveket tesztelő telep bezárásába, csak ezt idő hiányában nem írták bele a találkozó zárónyilatkozatába.

Abba a zárónyilatkozatba, melynek négy, konkrétumokat nélkülöző pontja közé befért a koreai háború során eltűntek és fogságba esettek hazaengedésére vonatkozó északi ígéret. Erről Trump azt állította, hogy előzetesen nem volt róla szó, ő maga vetette fel Kimnek négyszemközti megbeszéléseiken.

Trump a sajtótájékoztatón azzal ütötte el a jegyzőkönyv hiányát, hogy az ő memóriája legendásan nagyszerű, így emlékezni fog majd rá, hogy miről beszéltek.

Ez Észak-Koreának is lehetőséget ad rá, hogy akármit állítsanak. A hivatalos állami hírügynökségük szerint például Trump ígéretet tett a szankciók feloldására is. Emellett azt is állítják, hogy Trump elfogadta az északiak ajánlatát az atomfegyverek lépcsőzetes, hosszú ideig húzódó leszerelésére, mely során minden ez irányba mutató lépést párhuzamos engedményekkel jutalmaznának.Trump keddi sajtótájékoztatóján azt állította, hogy a szankciók érvényben maradnak, azokat csak az atomfegyverek leszerelése után oldhatják fel.

(Forrás: MTI, 444)

Kapcsolódó:

Történelmi kézfogás Szingapúrban

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét