Sorting by

×

Történelmi kézfogás Szingapúrban

Magyar idő szerint hajnal három órakor a történelem során először találkozott egymással amerikai elnök és észak-koreai diktátor.

Donald Trump és Kim Dzsongun a szingapúri Sentosa szigetén üdvözölte egymást. A két vezető első kézfogása úgy 12 másodpercig tartott, váltottak pár szót, majd pózoltak egyet. Az ingatlanmágnás többször is megérintette az észak-koreai rezsim teljhatalmú emberét, aztán besétáltak a szállodába.

A tárgyalás kezdete előtt a két államférfi rövid sajtótájékoztatót tartott, melyen Trump arról beszélt, kétsége nincs afelől, hogy hatalmas siker lesz és hogy csodálatos kapcsolatot tudnak majd kiépíteni. Kim Dzsongun pedig azt mondta, nem volt egyszerű eljutni idáig, a berögzült előítélek sok akadályt állítottak eléjük, de túljutottak rajtuk és ma itt vannak.

Előbb négyszemközt, szinkrontolmácsok jelenlétében tárgyaltak egymással 38 percen keresztül. A politikusokhoz a privát beszélgetés után csatlakoztak a tanácsadóik is.

A két elnök ezekben a percekben közös munkaebéden vesz részt. A hivatalos program pedig ezzel gyakorlatilag véget is ér, Trump majd magyar idő szerint tízkor tart sajtótájékoztatót.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=2&v=ABYF3jlLGiU

Dél-Koreában óriási figyelem követi a csúcsot, a beszámolók szerint a létező összes pályaudvaron, vendéglátóhelyen, ahol televízió van, ezt közvetítik.

EU: a diplomácia az egyetlen út a tartós béke megteremtésére

Az Egyesült Államok elnöke és Észak-Korea vezetője között létrejött csúcstalálkozó megerősíti szilárd meggyőződésünket, amely szerint a diplomácia az egyetlen út a tartós béke megteremtéséhez a Koreai-félszigeten – közölte nyilatkozatában Federica Mogherini, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője kedden.

A főképviselő hangsúlyozta, a diplomáciai utak keresése gyakran kihívást jelent, de mindig kifizetődő.

Mogherini a csúcstalálkozót létfontosságú és elengedhetetlen lépésnek nevezte, amely – mint írta – a koreai kapcsolatokban és a félszigeten eddig elért pozitív eredményekre épült, az északi- és dél-koreai vezetés bölcsességének és elhatározásának köszönhetően.

Kiemelte: a nemzetközi közösség és az ENSZ Biztonsági Tanácsa végső célja továbbra is a Koreai-félsziget teljes, ellenőrizhető és visszafordíthatatlan nukleáris leszerelése. Donald Trump és Kim Dzsong Un által aláírt közös nyilatkozat világosan mutatja, hogy ez a cél megvalósítható – húzta alá.

Az Európai Unió továbbra is készen áll arra, hogy elősegítse és támogassa a folytatólagos tárgyalásokat és más, a bizalom kiépítésére irányuló lépéseket a nukleáris fegyverektől mentes Koreai-félsziget tartós békéje, biztonsága és jólétének biztosítása érdekében – tette hozzá Mogherini.

(Forrás: 24.hu, 444, MTI)

Kapcsolódó

Dennis Rodman egykori kosárlabdázó is megérkezett Szingapúrba

átver

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.