Sorting by

×

Indul a suli, de meddig járhatnak be a gyerekek?

Érdemi korlátozások a sulikban.  Maszkviselés, lázmérés, tesztelés nélkül kezdődött meg a tanév ma reggel, miközben a koronavírus delta variánsa már terjed Magyarországon, és a 12 év alattiak még nem kaphatnak oltást. A 12-18 év közötti oltottak döntő többsége sem rendelkezik védettséggel, hiszen a napokban kapják meg az első dózisukat azok, akik regisztráltak, vagyis a teljes védettségük október első felében alakul ki.Így indul a suli itt és most.

Milyen hatással lesz a korlátozásmentes suli a járvány terjedésére?

Az iskolában az oltások minden bizonnyal érdemben lassítani fogják a vírus terjedését a pedagógusok körében, azonban nagy kérdés, hogy a korlátozásmentes iskolakezdés milyen hatással lesz a gyerekekre. Szakértők szerint kétségtelenül az iskolakezdés a legnagyobb kockázat az ősz folyamán. A portfólió hosszabb cikkben foglalkozik az  iskolaév kezdéssel.

„Miután a sikeres védekezésnek és a magas átoltottságnak köszönhetően már nincsenek érvényben szigorú korlátozások a mindennapokban sem, így az óvodákban és iskolákban sem írnak elő kötelező korlátozó intézkedéseket.”

Ezt közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma az iskolakezdés kapcsán a múlt héten, éppen akkor, amikor egyre egyértelműbb bizonyítékok láttak napvilágot arról, hogy Magyarországon elkezdődött a járvány negyedik hulláma.

 A szennyvízminták koronavírus eredménye országos átlagban emelkedő tendenciát mutat

Kiderült ugyanis, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ adatai alapján a szennyvízminták koronavírus eredménye országos átlagban emelkedő tendenciát mutat. Kiemelték, hogy a SARS-CoV-2 koncentrációk megegyeznek a második hullám felszálló ágában mértekkel. Ezt támasztják alá az esetszámok is, a napi új fertőzöttek száma ugyanis hónapok óta nem látott szintre emelkedtek, és úgy tűnik, hogy a növekedés folyamatos. Az Emmi közleménye óta még egy hét szennyvízmintái rendelkezésre állnak, az adatok szerint több

„nagyvárosban határozott növekedésnek indult a SARS-CoV-2 koronavírus koncentrációja”.

A kormány úgy látja, hogy a vírus elleni leghatékonyabb védekezés az oltás, és másra igazából nincs is szükség

Habár kétségtelen, hogy a vakcina a legjobb eszköz, az óvodában és az általános iskolákban mégis többségben lesznek az oltatlanok, hiszen 12 év alatt senki sem kaphat oltást. Vagyis jellemzően csak a 7-8. osztályosok vehetik fel a vakcinát, a náluk fiatalabbak számára ez nem opció, ők továbbra is védtelenek a vírussal szemben. Egyelőre nincs a világon olyan vakcina, amelyet 12 év alatti gyermekeknek is beadhatnának, a Pfizer éppen most teszteli az oltását a gyerekeken, de egyelőre még tartanak a kutatások.

Az Emmi közleménye szerint a kormány célja, hogy

„az iskolák továbbra is zavartalanul, jelenléti oktatásban működjenek, hiszen a munkába járó szülőknek és a gyermekeknek is ez a legjobb. Ezért továbbra is az oltást javasoljuk, mind a diákok, mind a pedagógusok védelme érdekében.”

Egy interjúban azonban Kásler Miklós Emmi-miniszter azt mondta, hogy Magyarországon el fog indulni a negyedik hullám, de az egészségügyi rendszer és az iskolák is felkészülnek erre. Nem teljesen világos, hogy Kásler milyen felkészülésről beszél az iskolák tekintetében, hiszen éppen ma indult el a tanév tesztelés, maszkviselés, lázmérés nélkül.

(Olvassa el a teljes cikket a itt!)

Kapcsolódó

suli

 

átver

Egy hozzászólás itt: “Indul a suli, de meddig járhatnak be a gyerekek?

  • 2021.09.01 - 09:15
    Közvetlen hivatkozás

    Óriási tévedés! Ugyanis a maszk viselése mától kötelező! Az ELTE-én dolgozom ezért tudom! Mellettünk van az általános iskola, ott is kötelező!

    Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.