Infarktusod volt? Eltanulhatod a genetikai öngyógyítást a zebrahalaktól és ez nem vicc, vagy kacsa – Jól figyel!

A zebrahalak képesek meggyógyítani a károsodott szívüket. Az emberi szív sérülései után azonban hegek maradnak hátra. A Science című folyóiratban publikált új tanulmányban a sidney-i Victor Chang Kardiológiai Kutatóintézet munkatársai bejelentették, hogy találtak egy új genetikai kapcsolót, amely elősegítheti a szívinfarktus után károsodó emberi szív regenerálódását.

A titkos kapcsoló

A kutatást vezető Dr. Kazu Kikuchi elmondta, találtak a zebrahalban egy titkos “kapcsolót”, amely lehetővé teszi sérült szív szívizomsejtjeinek az osztódását. Ez akkor kapcsolódik be, ha szükség van rá, és akkor kapcsolódik ki, ha a szív már teljesen regenerálódott. Az emberi szívben a károsodott és hegesedett szívizomsejt nem képes önmagát regenerálni, ezért ez a genetikai kapcsoló alapvető jelentőségű lehet.

“Az emberi génkészlet körülbelül 70 százaléka megegyezik a zebrahalakéval, ezért ez a felfedezés óriási esélyt nyújt rengeteg emberi élet megmentésére, valamint új gyógyszerek kifejlesztésére”

– világított rá a szakember.

Zebrahalak titkos tudása segíthet a szívinfarktuson és más betegségeken átesetteken

Zebrahalakkal kapcsolatos felfedezés a jövőben segíthet a szívinfarktuson és más betegségeken átesett személyeken.

“Amikor aktiváltuk ezt a genetikai kapcsolót a zebrahalakban, akkor lehetőség nyílt arra, hogy a szívizomsejtek osztódásnak induljanak a szívinfarktus után, és ennek eredményeként a károsodott szívizmok tökéletesen regenerálódtak, így helyreállt a működésük is”

– magyarázta Dr. Kazu Kikuchi. A kutatás során a Klf1 nevű génben találták meg ezt az új funkciót, korábban erről a génről azt tudták meg, hogy a vörösvértestek termelődésében van fontos szerepe. A Klf1 gén az ép szívizomsejteket “éretlenebbé” változtatja, és átalakítja az anyagcserefolyamataikat. Így válik lehetővé, hogy osztódjanak, és új sejteket hozzanak létre.

“Ha a Klf1 nem működik, akkor a zebrahalak szíve nem képes az öngyógyításra egy olyan sérülés után, mint például a szívinfarktus, ezzel egyértelművé vált, hogy ennek a génnek központi szerepe van a gyógyulási folyamatban”

– tette hozzá a kutatásvezető.

 

infarktus

 

Őrző fehérje

A kutatócsoport azt is észrevette, hogy a Klf1-nek nincs szerepe a szív korai fejlődésében, a regeneráló funkciója kizárólag csak sérülés esetén működik. Ez alapján egyértelmű, hogy a sérülés utáni regenerálódás folyamata nem egyforma a szív kifejlődésének a folyamatával.

“A kutatócsoport képes volt arra, hogy megtalálja ezt az alapvetően fontos fehérjét, amelyet az emberekben a KLF1 gén kódol. Ez olyan események után lép életbe, mint például egy szívinfarktus, és képessé teszi a sejteket arra, hogy regenerálódjanak a sérült szívizomsejtek. Ez egy elképesztően fontos felfedezés” – jelentette ki Bob Graham professzor, a kutatóintézet Molekuláris Kardiológiai és Biofizikai Osztályának a vezetője. “Ez a gén képes úgy működni, mint egy kapcsoló az emberi szívben. Reméljük, hogy a további kutatások megmutatják, miként kapcsoljuk be az emberi szív önregeneráló funkcióját” – tette hozzá.

Forrás:Házipatika.com

Kapcsolódó

infarktus

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük