Önnek jár? Itt van az ingyenes influenza elleni oltásra jogosultak teljes listája!

Prev1 of 2
Use your ← → (arrow) keys to browse

Kedd estig a köd, valamint a rétegfelhőzet fokozatosan zsugorodik, legtovább a Nyugat-Dunántúlon és az Észak-Alföldön maradhat meg. Az ország nagyobb részén a pára-, illetve a ködfoltok feloszlását többnyire napos idő követi, lassan azért itt vannak az őszre jellemző betegségek, és tüneteik. Kiknek jár ingyenesen oltás?

Számottevő csapadék nem valószínű, legfeljebb a ködös területeken fordulhat elő gyenge szitálás. A délkeleti szél napközben több helyen is megélénkül. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 15 és 21 fok között várható, de a tartósan rétegfelhőzettel borított helyeken kissé hűvösebb lesz. Késő estére 6 és 12 fok közé csökken a hőmérséklet.

Ez jöhet ősszel

 Vírusfertőzés, meghűlés:

A közösségben (iskolában, óvodában) tartózkodással a gyermekek körében ugrásszerűen megnő a fertőző felső légúti hurutok előfordulása. Az ilyen fertőzések legtöbbje vírusos eredetű és cseppfertőzéssel (köhögéssel, tüsszentéssel) a levegő útján terjed. A megelőzés érdekében a gyermekeknek tanítsuk meg az alapvető higiénés szabályokat. Az olykor már hideg reggelek, az esős, nyirkos idő és a hűvös szél kedvez a meghűléses betegségek kialakulásának. Ajánlott ilyenkor a réteges öltözködés.

A kullancs csípés:

Az életveszélyes kullancs-encephalitis (agyvelőgyulladás) védőoltással megelőzhető betegség. A kullancsok terjesztik a Lyme-kórt okozó Borrelia burgdorferi nevű baktériumot is. Az emberre és állatra egyaránt veszélyes Lyme-kór megfelelő ideig és dózisban alkalmazott antibiotikus kezeléssel gyógyítható. A fertőzött kullancsból a csípés során jutnak a szervezetbe a kórokozók, ezért igyekezni kell elkerülni a kullancscsípést. A kullancscsípés veszélye egész évben fennáll! A kullancsok mindenütt előfordulnak környezetünkben: erdőszéleken, erdei tisztásokon, patakok mentén, kertekben, az aszfalton, sőt a lakások zugaiban is megbújhatnak. Kirándulások után, illetve kutyasétáltatásból hazatérve mindig nézzük át magunkat, egymást és kedvencünket. Ha kullancsot találunk, késedelem nélkül távolítsuk el! A kutyákra életveszélyes babesiosis azonnali orvosi kezelés nélkül akár egyetlen nap leforgása alatt az állat halálát okozhatja. Házi kedvencekre vonatkozóan a kullancscsípés elleni védekezés lehetőségeiről érdeklődjön állatorvosnál!

Lapozzon és megtudhatja  kiknek jár ingyenesen az influenza elleni oltás. 

Prev1 of 2
Use your ← → (arrow) keys to browse

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük