Jaír Lapid bejelentette, megvan a valóban új izraeli kormány, vége a Netanjahu korszaknak - Városi Kurír

Sorting by

×

Jaír Lapid bejelentette, megvan a valóban új izraeli kormány, vége a Netanjahu korszaknak

A centrista Van Jövő (Jes Atíd) párt elnökének, Jaír Lapidnak sikerült az új izraeli koalíciós kormány megalakítása, és erről még szerda éjjel tájékoztatja Reuven Rivlin államfőt – közölte késő este Lapid szóvivője.

Hirdetés

Vége a kormányalapítási huzavonának

Bő két órával az éjféli határidő lejárta előtt először Manszúr Abbász, az iszlám hagyományőrző Raam párt elnöke látta el szignójával pártjának megállapodását a Lapid-Bennett kormánnyal, majd Gideon Szaár, az Új Remény (Tikva Hadasa) nevű jobboldali párt vezetője is csatlakozott a többpárti egységkormányhoz, és ezzel lehetővé tették a kormányalakítással megbízott Lapidnak, hogy jelenthesse Rivlinnek: sikerrel jártak az erőfeszítései.

Jaír Lapid, Netanjahu és a Likudja nélkül

Az új kormány legfeljebb két héten belül felesküdhet, ha sikerül várhatóan a jövő héten relatív többséget szereznie az izraeli parlamentben, a kneszetben. A két éven belül megtartott négy parlamenti választás után megszületett koalícióban baloldali, centrista és jobboldali pártok vesznek részt, de kimaradt belőle a Benjámin Netanjahu vezette jobboldali Likud.

Az új kabinetben a kormányzati ciklus első felében Naftali Bennett, a jobboldali Jobbra (Jamina) párt elnöke lesz a kormányfő, miközben Lapid külügyminiszterként tevékenykedik. Utána szerepet cserélnek, Lapid veszi át a miniszterelnöki hivatalt, és Bennett a külügyi tárcát. A nemzeti egységkormány – amennyiben bizalmat kap a kneszetben – Benjámin Netanjahu 12 éves, Izrael történetében leghosszabb kormányfői szerepét zárja le.

A koalíció

Az egységkormány legnagyobb ereje a 17 képviselői hellyel rendelkező Van jövő (Jes Atíd) lesz. A védelmi tárca élén várhatóan marad a 8 mandátummal bíró, centrista Kék-Fehért vezető Beni Ganz. A szociáldemokrata Munkapárt Meráv Michaeli vezetésével 7 mandátummal járul hozzá a kormányhoz, s a balliberális Merec párt hat képviselői szavazatot biztosít a kneszetben. Avigdor Liberman jobboldali Izrael a Hazánk pártja hét honatyával csatlakozott, Gideon Szaár szintén jobboldali Új Reménye hattal, és velük fog szavazni az izraeli politikai életben első alkalommal egy arab párt, a Raam is.

Rotációs kormányzás

A rotációs, két kormányfős rendszert, amelyben a koalíciós megállapodás értelmében a ciklus két felében más-más tölti be a miniszterelnöki posztot, Benjámin Netanjahu és Beni Ganz alakította ki tavaly nyáron, amikor Ganz koalíciós kormányt alakított Netanjahuval. Ez a kormány tavaly év végén oszlott fel, és új választásokat írtak ki idén március 23-ra.

A koalíciós tárgyalások utolsó óráiban szerdán éjjel Kfar Makkabiában, a megbeszéléseknek otthont adó épületnél az utca két oldalán gyülekeztek a koalíciós megállapodás támogatói és ellenzői, és kiabálással próbáltak érvényt szerezni akaratuknak, miközben az úttesten a rendőrség felügyelte a két tábor elkülönítését.

Csak érdekességként

A koalíciót összehozó Jaír Lapid centrista politikus magyar származású, annak a Tomi Lapid nevű egykori miniszterelnök-helyettesnek a fia, aki:

 Lampel Tamás néven született a szerbiai Benovitzban. A háború alatt, Tomi Lapid apját koncentrációs táborba vitték, ahol – a tábor felszabadulása előtt két héttel – meghalt. Lapid édesanyjával Budapestre került, ahol csak a szerencsének köszönhette, hogy nem lőtték a Dunába.

Előzmény

Hirdetés
átver

2 hozzászólás

 • 2021.06.03 - 07:28
  Közvetlen hivatkozás

  Nahát, itt is egy szivárvány koalíció, orbán barátja nélkül, rotációs kormányzással. Minta?

  Válasz
 • 2021.06.03 - 11:38
  Közvetlen hivatkozás

  Minden diktatúra és mocskos diktátor egyszer megbukik,, lásd OV barátja, de ö is meg fog bukni de tudja is, azért fél annyira, nehéz egy elmebeteg “császárnak” elengedni a hatamat.. ugye Viktor?

  Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.