Jeszenszky Géza: … válasszuk meg jól a szövetségeseinket, és hozzájuk legyünk lojálisak. A lojalitás nem egyenlő a szervilizmussal ….

„Az Unióval való szakítás a Nyugattal való szakítást jelenti, és egy olyan keleti orientációt hozna magával, amit eddig csak egy külső hatalom kényszere miatt tett meg az ország” – nyilatkozta Jeszenszky Géza volt külügyminiszter, nagykövet a Hírklikknek.

“… kívánatos lenne a magyar jelenlét…”

Az Antall-kormány volt külügyére nem tudja elképzelni, hogy lenne olyan magyar kormány, amely nem akarna az Európai Unió tagja maradni. Mégsem tudja kizárni, hogy – megelégelve az egyébként nem alaptalan bírálatokat -, a jelenlegi kormány egyszer eljusson odáig: nem kér az Unióból, mint ahogy egyesek már ott tartanak, hogy nem kérnek az Európai Néppártból:

“….én a Néppárttal történő szakítást is nagyon sajnálnám, de világosan látni kell, hogy Magyarországnak nem pusztán az uniós tagság az elemi érdeke, hanem az is, hogy ott legyenek a képviselői az EP különböző frakcióiban. Ráadásul várhatóan továbbra is a néppárti marad a legerősebb frakció, de ha ez nem így lenne, akkor is erős marad, vagyis kívánatos lenne benne a magyar jelenlét. Így tudna beleszólni döntéshozatali folyamatokba, sok mindenről értesülve, ami Brüsszelben zajlik.”

“… a tízparancsolat…”

Hangsúlyozta, a magyarországi kormány retorikájának kevés köze van az európai valósághoz. Nyilvánvaló, hogy vannak Európában olyanok, akik, akár keresztényi alapon, akár a munkaerőhiány okozta szükség okán, akik azt gondolják, hogy szükség van bevándorlásra:

“De a nagyarányú, a jelenlegi arányokat jelentősen megváltoztató bevándorlást nem pártolja senki sem. Ami a keresztény értékeket illeti: ezek nem abban nyilvánulnak meg, hogy beszélünk róluk, hanem abban, hogy a tízparancsolatot betartjuk. És itt elsősorban két parancsolatra gondolok: az egyik az, hogy ne lopj, a másik pedig az, hogy ne tény hamis tanúbizonyságot, vagyis, ne hazudjál. Ez az Ószövetség aktuális üzenete. A krisztusi tanítás pedig szolidaritásról, szeretetről, megbocsátásról szól. A magyar kormány nyelvezete, ebből a szempontból egyáltalán nem mondható kereszténynek. “

“Orbán Viktor mindig hazárdjátékos volt”

Kiemelte, szakértők szerint a választók nem is nagyon hiszik el, hogy itt mi egy rossz Európával szemben lépünk fel, és mi az igaz régi Európát akarjuk megvédeni. Ezt a magyar társadalom többsége nem osztja, hiszen azért is ragaszkodik az uniós tagsághoz:

“Orbán Viktor mindig egy hazárdjátékos volt. Ennek pedig az a jellemzője, hogy jó esetben bejön, akár többször is bejöhet a hazardírozás, de örökké nem jön be. És akkor mindent el lehet veszíteni. Nagyon könnyű túlbecsülni is a látszólagos sikereket. Szóval úgy látom, hogy a miniszterelnök realitás-érzéke csökkenőben van.”

“Szijjártó túllicitálja a miniszterelnököt…”

Elmondta, nem szívesen bírálja a mindenkori magyar kormányt, mert az van a vérében, hogy védeni kell a magyar érdekeket. Világéletében, különösen külügyminiszterként, nagykövetként ezt tette. Vannak azonban helyzetek, amikor az ember az elvei okán bizonyos dolgokat nem tud elfogadni, például amikor olyan lépéssel találkozik, amely nem szolgálja a magyar nemzet érdekeit. Megfogalmazta azt is, mit gondol Szijjártó Péterről:

“Ő túllicitálja a miniszterelnököt, őt akarja utánozni, talán éppen ezért. És ezt a törekvését egyes publicisták vissza is igazolják neki; na végre, mondják, így kell ezekkel beszélni, írják. Lehet, hogy ez számukra jól hangzik, de azt kell nézni, hogy mi az eredménye.” /….. / “A jelenlegi külpolitikánkban nem csak a diktatúrákkal való jó viszony elfogadhatatlan számomra, de a barátainkkal, a szövetségeseinkkel kialakított viszony is meglehetősen kritikus, ezért sem tudok elsiklani sok minden fölött, ami itt az országban történik.”

“Ahol nincs szabadság, nincs demokrácia.”

Kitért arra, nem akar elhamarkodott nyilatkozatot tenni, óvja magát a vágyak vezérelte gondolatoktól, de még az elmúlt évek legrosszabb pillanataiban is azt mondta, hogy a történelemben az a legcsodálatosabb, hogy kiszámíthatatlan:

“Komoly tesztje lesz a mai magyar politikai vezetésnek, hogy ráérez-e bizonyos hangulat-változásokra. Az európai választások fogják eldönteni, hogy amit ma látunk, az csak egy futó hangulat-e, vagy egy általánosabb, erősebb tendencia. Orbánnál azt látom, hogy most még mind a két utat nyitva tartja.” /…. / “Ahol nincs szabadság, nincs demokrácia.”

A lojalitás nem egyenlő a szervilizmussal

Úgy gondolja, Magyarország számára nem alternatíva a Kelet, és az sem megoldás, ha próbálunk lavírozni a Kelet és Nyugat között. Szokta mondai: a Habsburgok és a török szultán között lavírozás Erdély tragédiáját eredményezte:

“Tehát azt mondom, hogy válasszuk meg jól a szövetségeseinket, és hozzájuk legyünk lojálisak. A lojalitás nem egyenlő a szervilizmussal. És nem azonos a nemzeti érdek feladásával. Meggyőződéssel vallom, hogy Magyarország nemzeti érdeke a minél szorosabb gazdasági, politikai, katonai együttműködés a Nyugattal. “

Forrás: Hírklikk /A szemlét bl készítette./

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük