Kálmán László: a magyar választások nem lesznek sem tiszták, sem szabadok

A választási eljárási törvény egyértelmű szabálya, hogy a Nemzeti Választási Bizottságnak (NVB) törölnie kell az országos listát, ha az egyéni választókerületi jelöltek száma nem éri el a törvényben rögzített minimumot – mondta Patyi András, az NVB elnöke.

Szombaton kezdődik a hivatalos kampány, és eddig 90 indulni akaró szervezetet vettek nyilvántartásba.

Az NVB elnöke furcsállotta, hogy még el sem kezdődött a jelöltállítás, de már az a kérdés, ki kinek a javára lép vissza.

Nem azért indul valaki a választáson, mert szeretne szavazatot, mandátumot szerezni, a töredékszavazatokat pedig az országos listáján hasznosítani?

Újabb papíron független intézmény, az NVB is tesz a szabad választások ellen

Kálmán László nyelvész, irodalomtörténész közösségi oldalán tette egyértelművé, mit gondol a fentiekkel kapcsolatban:

“Szögezzük le a jegyzőkönyv kedvéért,

bár már nem oszt nem szoroz, hogy a magyar választások nem lesznek sem tiszták, sem szabadok. Már csak a justizmordok miatt sem: ott van például a külföldön lévő magyarok szavazásának megnehezítése, vagy a listaállítás feltételeinek “értelmezése”. Ez utóbbi már önmagában elég ok lett volna a választások bojkottjára. A visszalépés ugyanis ugyanolyan jog, mint az indulás, a korlátozása teljesen indokolatlan. A 27 (megfelelően kiválasztott) körzetben való indulás azért feltétele a listaállításnak, mert bizonyos támogatottságot igényel (össze kell hozzá gyűjteni az ajánlócédulákat). Ezt a tényt, ezt a mércét a visszalépés semmilyen módon nem érinti. Ráadásul önmagában illegitim a szabályokat módosítani ilyen közel a választásokhoz.

Idézek a választási törvényből (2011. CCIII.): “8. § (1)

Pártlistát az a párt állíthat, amely – legalább kilenc megyében és a fővárosban – legalább huszonhét egyéni választókerületben önállóan jelöltet állított.

Ez teljesen egyértelmű, aki (múlt időben) a megfelelő jelölteket elindította, az állíthat listát is. Lista megszűnéséről ebben a törvényben nincs szó.

A választási eljárási törvényben (2013. XXXVI.) pedig ez áll: “138. §

A lista kiesik, ha a jelölő szervezet a listát visszavonja, a szavazás megkezdése előtt a listán szereplő valamennyi jelölt kiesik, továbbá ha a választási bizottság a jelöltet állító jelölő szervezetet törli a jelölő szervezetek, jelöltek és listák nyilvántartásából. A kiesett listát a jelölő szervezetek, jelöltek és listák nyilvántartásából, valamint a szavazólapokról törölni kell.”

Ez és csak ez vonatkozik a listák megszűnésére. Ebből a Napnál is világosabb, hogy más oka nem lehet a listák megszüntetésének.

Ergo: az új “értelmezés” illegitim, törvényellenes.”

Kommentekből szemezgetve:

“Visszalépés ügyben a szabályokat nem módosították, az NVB-nek ehhez nincs is joga. Értelmezték. Nem tévesen, hanem rosszhiszeműen, ahogy te is levezetted egyik posztodban, továbbá rosszindulatúan, mivel abban az időpillanatban tették meg, amikor már és még nem volt ellenzéki delegált az NVB-ben. Bíróság előtt támadható lenne egy ilyen lista megsemmisítés, de kérdés, ki meri ezt kipróbálni.”

” Vajon miért nem beszélnek erről az “ellenzékiek”..?”

Szombaton kezdődik a hivatalos kampány, hétfőtől lehet ajánlani

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük