Kerítésen innenKiemelt hírek

EKF 2023: Túl fehér Székesfehérvár!

Az állítja Cser-Pakovics András Székesfehérvár polgármestere, hogy azért került ki a város pályázata az Európa Kulturális Fővárosa 2023 program kandidálói közül, mert a pályázatra elkészült imázsfilmjük “túl fehér”.

Székesfehérvár polgármestere az Országalmánál gratulált a továbbjutott három városnak, és beszámolt arról a bizottsági meghallgatásról, melyet tagnap tartottak a fővárosban.

A bizottság Debrecent, Győrt és Veszprémet javasolta továbbjutásra, amiről majd a miniszternek lesz lehetősége és joga dönteni az eljárásrendben.

Az Európa Kulturális Fővárosa kezdeményezés 1985-ben indult, melynek létrejötte Melina Mercourinak, Görögország akkori kulturális miniszterének a nevéhez fűződik, az elmúlt évtizedek alatt óriási népszerűségre tett szert Unió-szerte, és az egyik legnagyobb ívű és legismertebb európai kulturális projektté nőtte ki magát. Célja, hogy ráirányítsa a figyelmet Európa kulturális sokszínűségére, valamint az európai kultúrák közös jellemzőire, és elősegítse, hogy a kultúra hozzájáruljon a városok hosszú távú fejlődéséhez.

Szeretnék mindhárom városnak gratulálni, és elmondani, hogy bármelyik is lesz 2023-ban Európa Kulturális Fővárosa, megérdemli. Biztos vagyok abban, hogy büszkén fogja képviselni a nemzetet, a nemzet kultúráját és értékeit.” – mondta Cser-Palkovics András.

“Azt gondolom azonban, fontos elmondani, hogy pontosan milyen meghallgatáson is vettek részt a városok. Ez az ún. szakértői bizottsági ülés minden volt, csak nem szakértői, hanem kifejezetten napi politikai és ideológiai kérdésekkel foglalkozó testületi ülés. Ma úgy fogalmazott ennek a bizottságnak az elnöke, hogy egy kulturális olimpián érezte magát, mi pedig inkább a kultúránk kivégzőosztaga előtt éreztük magunkat: bemutattuk a Tele Élettel kisfilmünket, amivel kapcsolatban például az egyik „szakértő” úgy fogalmazott, hogy „ez a fehér, keresztény Európa propagandafilmje, mindenki fehér boldog és az utcán táncol.”

Fehérvár polgármestere elmondta, hogy „a szakértők hiányolták a szegényeket és a migránsokat, sokallták a keresztet és a templomokat, illetve azt, hogy mi erre értékként tekintünk. Volt olyan biztossági tag – egy belga politikus -, aki kifogásolta, hogy a pályázatnak az identitását, a görög, a római és a keresztény-zsidó kultúrkörre alapoztuk.

A filmet megnézve csak annyi a baj a három és fél perces alkotással, hogy túl sematikus, semmitmondó. Mondanivaló és dramaturgia nélkül valóban csak táncikáló emberek sokasága. A számunkra ismert embereket (Dávid Kornél, Pély Barna, Vörös Zsuzsanna, etc) vélhetőleg nem ismerte fel a bíráló bizottság. Ráadásul a filmben a sportolók domináltak a kultúrával szemben. Semmi más nem történt, mint egy megrendezett flashmobot szépen fényképezve egy hosszúra nyúlt klipben próbáltak eladni.

Ha megírná véleményét, vagy megvitatna ezt-azt másokkal, esetleg kérdése lenne a cikkel kapcsolatban, Facebook oldalunkon megteheti!

2010-ben Pécs volt Európa Kulturális Fővárosa.

About Author

Szólj hozzá!