Kampánymákony

“Birtokunkba került Soros migráns-szótára” – büszkélkedik szerzeményével az Origo. És ha már emlegeti a Nyílt Tudás Németországi Alapítványa kiadványát, sőt, azt is leírja, hogy “ennek a Soros által finanszírozott szervezetnek az emberei a magyar határtól délre osztogatják a szótárt az illegális bevándorlóknak”, akkor fel is építi erre a koncepcióját, amit nyilván ürgebőrbe varrva juttattak el hozzá a titoista búvárok. Hogyan másképp?

Állítja: a szótárt osztogatók célja, hogy megkönnyítsék a migránsok Európai Unióba jutását. Mármint azzal, hogy „hazudni tanítják őket”.

Mit is „tanítanak” (fordítanak le többek közt magyarra is)? Például ilyeneket:

  • Vannak Németországban élő rokonaim.
  • Elhagytam/elveszítettem a családom menekülés közben.
  • Egy nem biztonságos harmadik országon keresztül érkeztem.
  • Trauma hatása alatt állok.
  • Homoszexuális/Transzszexuális vagyok.

Nyilvánvaló: e koncepció célja a menekülő emberek lejáratása, hazug illegális határsértőként, „migráncs-bűnözőként” emlegetése – végső soron dehumanizálása.

Elvégre miért is ne lehetnének egy menekültnek rokonai Németországban? Ha vannak, akkor inkább hazudja azt, hogy nincsenek, mert így inkább megfelel a magyar kormánypropagandának?

S egyáltalán nem valószerűtlen történet, hogy a hányattatásokkal teli úton egy menekülő család tagjai elveszítik egymást.

És persze, ahol megalázás, bántalmazás éri, ahol szinte biztos visszatoloncolás fenyegeti a menekülőket, azt az országot miért is tekintenék ők biztonságosnak? Csak azért, mert másoknak az?

Az afgán fiú, aki nem akart tálib katonának állni, s akit úgy megvertek a török-görög határon, hogy nyílt kartörést szenvedett, vagy a szír asszony és kislánya, akiknek a szeme láttára végezték ki az Iszlám Állam emberei a férjét, édesapját, vagy a szíriai keresztény család a mankós nagypapával, amelynek repülőről bombázták rommá az otthonát, miért is ne mondana igazat, ha azt állítja, hogy trauma érte?

És ha egy arab homoszexuális történetesen azért menekült el, mert a szélsőséges iszlamisták épp emiatt akarták megcsonkítani, megölni?

Mi van, ha ez a szótár nem hazugság-tankönyv, mint az Origó véli, hanem tényleg szótár, ami csupán segít a menekülőnek megértetnie magát, s elmondani – az igazat?

*

A másik koncepció még átlátszóbb: a portál szerint ha a „migránsok” az (állítólagos) betegségekre, diszkriminációra vonatkozó „jó érvekre/hazugságokra” hivatkoznak a hatóságok előtt, nagyobb eséllyel remélhetik, hogy befogadják őket.

Magyarán: az Origó szerint nyilván a befogadást célzó hazugság, ha egy menekült azt állítja, hogy pszichológus segítségére van szüksége, vagy hogy hátrányos megkülönböztetés érte a bőrszíne, az anyanyelve, a vallása, egy bizonyos társadalmi csoporthoz tartozása, netán a származása, az állampolgársága miatt.

*

Az Origó cikkét azonnal tovább forgatta „Transzszexuális vagyok, trauma hatása alatt állok” – Itt a Soros-féle migránsszótár!” – címmel a Pesti Srácok és „Így néz ki Soros Györgyék migránsszótára” címmel a 888.hu is. Átvette a Magyar Idők és a Lokál is.

Úgy tűnik, a kormányközeli médiának is a tömegével arányos a tehetetlensége…

Lám, változatlanul Sorosozik, migránsozik, és most is az dől belőle, ami a kampány elején. Emlékezetes: menekült legyen a talpán, aki bebizonyítja, hogy igazat mondott az üldöztetéséről, menekülésének okairól, körülményeiről! Igazolja minden állítását dokumentumokkal! De hitelesekkel ám! Akkor is, ha történetesen a lebombázott házában veszett mindene! Akkor is, ha foglyul ejtették, ha mindenét elvették és ha csodával határos módon sikerült is megszöknie és élve idáig jutnia. Vagy vásároljon letelepedési kötvényt!

Különben kívül tágasabb…

Csak egy apróságra nem tér ki most a fideszes kampánypropaganda. Arra: az efféle „hazugságtanfolyam” ellenére ugyan mit és ugyan miért is hittek el a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal – nem ám valami Soros-bérenc civil bagázs! – illetékesei az Orbanisztánban tavaly befogadott csaknem 1300 menedékkérőnek és az idén januárban nemzetközi védelemben részesített újabb 97-nek?

Pedig érdekes és tanulságos lenne…

(végépé)

Kapcsolódó:

Amnesty International: a kisebbségek démonizálásának éve volt 2017

A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük