Kapás Boglárka aranyérmet nyert 200 méter pillangón, míg Szilágyi Liliána hatodik lett a kvangdzsui világbajnokság úszóversenyeinek ötödik napján.


Megint egy magyar nap

Kapás egyéni csúccsal, 2:06.78 perces idővel csapott célba, lehajrázva a két esélyesebb amerikai versenyzőt. Szilágyi 2:07.68 perccel zárt.

A két magyar a harmadik és a negyedik idővel várta a finálét, egyikük sem kezdett túl erősen. Az első fordulónál Szilágyi a negyedik, Kapás csak a nyolcadik helyen úszott, utóbbinak száz méter után jelentős hátránya volt az élen haladókkal. Az utolsó ötven méterre Kapás már negyedikként fordult rá, Szilágyi az ötödik volt. Kapás csodálatos hajrába kezdett, és óriási hátrányt ledolgozva diadalmaskodott.

Kapás a magyar úszósport 31. nagymedencés aranyérmét nyerte, és ő a harmadik magyar győztes a dél-koreai vb-n: korábban Hosszú Katinka nyert 200 méter vegyesen, valamint Milák Kristóf világcsúccsal diadalmaskodott 200 méter pillangón. A nyíltvízi úszók között Rasovszky Kristóf győzött 5 kilométeren.

A 26 éves Kapás pályafutása második világbajnoki érmét szerezte, 2015-ben Kazanyban 1500 méter gyorson volt harmadik.

Női 200 m pillangó, világbajnok:

KAPÁS BOGLÁRKA 2:06.78 perc
2. Hali Flickinger (Egyesült Államok) 2:06.95
3. Katie Drabot (Egyesült Államok) 2:07.04
…6. SZILÁGYI LILIÁNA 2:07.68

Kapás Boglárka a női 200 méteres pillangóúszás döntője után. Fotó: MTI/Kovács Tamás

Kapás: Minden úgy történt, ahogyan elterveztem

“Tudtam, hogy körülbelül egy testhosszon belül kell lennem az amerikai lányhoz képest, hogy esélyem legyen megfogni őt. A harmadik ötvenen éreztem, hogy közelítek hozzá. Az utolsó huszonötnél, ő lassult, vagy én gyorsultam, nem is tudom, de láttam, hogy lehet esélyem egy jó célbaérkezéssel, ami végre sikerült is”

– idézte fel a futamot a 2:06.78-as egyéni csúccsal első Kapás, aki többször is elsírta magát.

“Ez az idő még tényleg nagyon lassú, de itt most versenyezni kellett, ennél több van bennem, mert keményen dolgoztam”.

Érdekesség

hogy a második és harmadik amerikai úszó nem tudta megközelíteni elődöntős idejét, ezzel kapcsolatban Kapás az MTI érdeklődésére elmondta, ez nagyon furcsa.

“Azért nyertem, akárcsak az Európa-bajnokságon, mert én akartam a legjobban. Ezen kívül megint csak az történt, hogy engem figyeltek, s nem mentem eszméletlen jó időt, de a többiek nagyon elmaradtak attól, amit tudnak” – mondta Kapás.

Az aranyérmes Kapás Boglárka a női 200 méteres pillangóúszás eredményhirdetésén. Fotó: MTI/Kovács Tamás

Virth Balázs belátta, Kapás jövője a pillangó

Az újdonsült világbajnok Kapás Boglárka edzője belátta, hogy tanítványa számára valóban a pillangóúszás a legideálisabb, így a jövőbeli közös munkát is ehhez fogja igazítani.

“Megfordult a fejemben, de erősen titkoltam” – válaszolta Virth Balázs a kvangdzsui világbajnokságon arra a kérdésre, hogy számított-e az aranyéremre.

“Azt szerettük volna, hogy 2:06-tal kezdődjön az idő, de ennél azért ő és én is jobbra gondoltunk. Ehhez egy picit erősebb kezdés illett volna, de próbálta tartani a távolságot, hiszen tudta, ha egy testhosszon belül lesz, akkor a végén meg tudja fogni a két amerikait. Szinte ugyanaz történt, mint Glasgow-ban az Európa-bajnokságon, nem merték annyira elkezdeni a többiek, mert attól tartottak, hogy ő jön majd a végén. Az erősebb időhöz mindenképpen erősebb kezdés kell, de egyre nagyobb hangsúly kerül a pillangóra, így menni fog” – nyilatkozta a szakember. Megjegyezte, a finálét követően tanítványa – aki 2:06.78-as egyéni csúccsal diadalmaskodott – első mondata az volt hozzá, hogy “nem igaz, hogy nem tudok normális idővel nyerni.”

Kapás olyan mint Gyurta Dániel

Virth Balázs korábban Gyurta Dániellel is együtt dolgozott, Kapás taktikáját pedig éppen a 2012-es londoni olimpián 200 méter mellen győztes magyar klassziséhoz hasonlította, és megjegyezte, az ellenfelek számára kifejezetten kellemetlen stílusról van szó.

“Gyurta Daninál volt hasonló a dolog, hiszen az elől lévőknek nem jó érzés tudni azt, hogy valaki biztosan érkezik majd hátulról. Sanyinak (Széles Sándor, Gyurta egykori edzője, aki 2017-ben hunyt el) biztosan tetszett volna ez” – mondta Virth Balázs, aki szerint Gyurtával is abba az irányba mentek el, hogy a kezdését egyre gyorsabbá tegyék, miközben a táv második felében megtartsák ugyanazt a sebességet.

Virth Balázs kijelentette, természetesen a cél a tokiói olimpia, ott pedig az éremszerzés, de ehhez mindenképpen erősebb első száz métert kell összerakniuk, és ha ez sikerül, akkor a második is jobb lesz.

Kapásról szólva edzője azt mondta, csodálatos tanítvány, akivel minden edzést úgy él meg, hogy élete legjobb szakasza. Emellett maximalista sportoló, aki tudja mit akar, kimondja azt és végre is hajtja.

(MTI)

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét