Keleti Ágnes Újpest díszpolgára lett

Újpest díszpolgára lett Keleti Ágnes ötszörös olimpiai aranyérmes tornász, a Nemzet Sportolója, a legidősebb élő ötkarikás bajnok.

Immár évtizedes hagyomány, hogy Újpest kiválóságait az Újpest Városnapok előestéjén díjazzák. A járványhelyzet miatt ugyan a Városnapokból idén csak a kulturális eseményeket tartják meg, de a díjátadó nem maradhatott el.

Az Újpestért Díjak és az Újpest Önkormányzata Elismerő Oklevele mellett díszpolgárrá avatták a 99 éves Keleti Ágnes olimpiai bajnokot és Iványi János építőmérnököt.
Déri Tibor polgármester díszbeszédben köszöntötte a város példaképeit, megköszönte a közösségért végzett munkájukat, pályafutásuk során elért eredményeiket.

A díj odaítélése kapcsán a Keleti Ágnesről készült rövidfilmben a tornásznő hitetlenkedve fogadta, hogy Újpest díszpolgára lett, majd sportkarrierjének felelevenítése után beszélt zeneszeretetéről, végül pedig dalra is fakadt.

https://www.facebook.com/bedokata04/posts/191133392448205

“Az élet nehéz dolog. Lelke kell, hogy legyen az embernek, és csak olyan dolgokat csináljon, amit szeret. Amit nem szeret, azt nem csinálja” – hangzott el a filmben a legidősebb magyar olimpikontól.

Az olimpiai bajnok tornász kézjegyével látta el a díszpolgárok könyvét, majd átvette a címről szóló díszoklevelet. Ennek tanúsága szerint Keleti Ágnes kiváló sporteredményeiért, valamint a tornászképzésben nyújtott teljesítményéért lett Újpest díszpolgára.

Bedő Kata, alpolgármester, Déri Tibor, polgármester, Keleti Ágnes és Iványi János. Fotó: ujpestmedia.hu

Az ünnepséget követő kötetlen beszélgetés során Keleti Ágnes elmondta, hogy a mai napig tornázik, de a tőle megszokott rögtönzött bemutató – elegáns ruhájára hivatkozva – ezúttal elmaradt.

Keleti Ágnes, aki január 9-én lesz százéves, az 1956-os melbourne-i olimpián a Bp. Dózsa versenyzőjeként – akkor így nevezték az újpesti klubot – négy aranyérmet nyert.

Helsinkiben, 1952-ben egy aranyat gyűjtött be és olimpiákról van még három ezüstje és két bronza, míg világbajnokságon két első, egy második és egy harmadik helyet érdemelt ki 1954-ben.

Iványi János – építőmérnök

Az Újpesti Városvédő Egyesület elnökségi tagja, statikus építőmérnök lelkes lokálpatriótaként, az Újpesti Közművelődési Körben, az Újpesti Tervtanácsban, az Újpesti Városvédő Egyesületben és az Újpesti Helytörténeti Alapítványban betöltött szerepével, a kerület középületeinek és szakrális helyeinek felújítási munkálatainak támogatásával, városunk épített örökségéről szóló mintegy 50 nagysikerű előadásával és az általa vezetett helyi templomtörténeti sétáival öregbíti Újpest hírnevét.

Forrás: MTI/ujpestmedia.hu

koronavírus

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük