Kidobott könyvekből nyitottak könyvtárat a kukások

Lomtalanítások alkalmával mindig összeszedem a kidobott könyveket és hazacipelem. Először egy kupacba kerülnek, ahonnan a család szemezgethet belőle, majd azokat, amikre senki nem csapott le, elviszem a közeli antikvárius ismerőshöz, aki kiteszi egy erre rendszeresített ládába az üzlete elé, hogy más is mazsolázhasson.

Törökországban egy köztisztasági vállalat dolgozói könyvtárat nyitottak a kukákban talált könyvekből!

A könyvtár Ankarában található, a Çankaya negyedben – tudatta a CNN.

A köztisztasági vállalat dolgozói több hónap alatt gyűjtötték össze a kukákból megmentett könyveket. A számuk egyre csak bővült azáltal, hogy a lakosság is szívesen adományozott e célra. Első körben csak a vállalat dolgozói és azok családtagjai olvashatták a könyveket, de ahogy az állomány nőtt, a könyvtár megnyitotta kapuit a nagyközönség előtt.

Çankaya polgármestere, Alper Tasdelen is támogatta a könyvtár létrehozását, mely jelenleg több mint 6000 könyvet tartalmaz, gyerekek számára könyv- és képregény osztály is működik, de ugyanakkor tudományos szakirodalommal is rendelkezik. A törökön kívül az angol és francia nyelvet beszélők is találnak a kínálatban érdekes darabokat.

konyvtar
fotó: filantropikum.com

A könyvtár egy, a köztisztasági vállalat tulajdonát képező helyiségben kapott helyet,

mely hosszú folyosóival és termeivel ideálisnak bizonyult. A könyveket két hétre lehet kikölcsönözni, és természetesen lehet hosszabbítani, ha szükséges.

Idővel az állomány annyira felduzzadt, hogy a könyvtár szívesen kölcsönöz könyveket iskolák, sőt különböző börtönök számára is. Mi több, az önkormányzat egy személyt alkalmazott teljes munkaidőben. A könyvtár maga nagy népszerűségnek örvend a gyerekek körében, hiszen az olvasás mellett játékra és sakkozásra is külön termek állnak rendelkezésre.

Forrás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük