Kíváncsi a karácsony időjárására? Mutatjuk! - Városi Kurír

Sorting by

×

Kíváncsi a karácsony időjárására? Mutatjuk!

Akárhogy is, de tény, hogy nincs az évnek még egy hete, aminek várható időjárása annyira izgatna mindenkit, mint a karácsony hete és azon belül kölönösen a szenteste napjáé. Amit alább olvas nem jóslat, hanem előjelzés.

Hirdetés

A mai nap

Kedden a fagyos hajnalt követően napközben is hideg időre készülhetünk fagypont közeli, kis körzetekben akár egész nap fagypont alatti hőmérsékletekkel.

Kora délutánig nagyrészt napos, kisebb területen párásabb, rétegfelhős területek váltakoznak, majd a délután második felében, észak felől vastagodó, de szakadozott felhőzet húzódhat fölénk. Keleten, északkeleten elvétve előfordulhat futó, jelentéktelen hó-, havas eső zápor.

Éjjel az ország zöme felett lecsökken a felhőzet, ismét erős fagyra kell készülni. Északkeleten maradhat felhősebb az ég. Említést érdemlő csapadék ott sem valószínű. Párásság itt-ott ritkább ködfolt kialakulhat.

Napról napra

Szerdán már nagyobb területen egész nap fagyos maradhat az idő. Eleinte itt-ott párás, északkeleten kissé felhős, de túlnyomórészt derült, néhol szűrtebb, téli napsütésre van kilátás.

A hőmérséklet jellemző átlaga (oC):

kedd reggel -5 – -2,

kedd délután északon 0, délen +3,

szerda reggel -6 – -3,

szerda délután délnyugaton +3, északon -2 fok körül alakul.

Na és a célegyenes!

– Csütörtök délelőtt még kisüthet a nap, fagyosan indul a reggel. A déli órákra vastagodó felhőzet érkezik várhatóan észak felől. Délután már borongós idő látszik kialakulni. Szenteste, illetve éjjel az északkeleti határvidéken van esélye kis területen hóesésnek.

– Karácsonykor erőteljes enyhülés érkezése körvonalazódik. Még jelentős az előrejelzésben foglalt bizonytalanság, de karácsony 1. napján DNY-i széllel a déli országrész már eléri az enyhébb levegő. Délnyugaton átmenetileg felszakadozhat a felhőzet, miközben északon, északkeleten marad a borongós idő elszórtan vegyes halmazállapotú szitálással, északkeleten mérsékelt hóesés, havas eső esélyével. Éjjel ismét országszerte beborul, elszórtan eső is esik.

Karácsony 2. napján élénk szélben további enyhülés valószínű. Északon lehet időszakos napsütés, míg délen és keleten inkább borongós idő a valószínűbb elszórtan esőkkel, záporokkal.

Biometeorológia

Kedden: Frontmentes, napsütéses időnk lesz. Mérséklődik, legyengül a szél is. Élettani szempontból az évszakhoz mérten kellemes idő várható, az erőteljes tünetek hátterében nem a légköri folymatok valószínűsíthetőek. A hidegfront mögötti tiszta időben fagyosra fordul a hőmérséklet. A fagyos időjárás ugyan nem kedvez a vírusok, illetve baktériumok terjedésének, de a száraz nyálkahártyán a csökkent védekezőképesség miatt könnyebben alakulhatnak ki fertőzések.

A biológiailag hatásos D-vitamin kialakulásához elengedhetetlen az ultraibolya sugárzás hatása, ahhoz, hogy ez érvényesülhessen a hideg időben is töltsenek naponta legalább fél órát a szabadban. A D-vitamin hiánya az immunrendszer gyengülését, valamint felnőttekben a csont ásványianyag összetételét károsítja. Ennek érezhető tünete a csont- és izomfájdalom, súlyos esetben a csonttörések gyakori előfordulása.

(Forrás)

Kapcsolódó

időjárás

Hirdetés
átver

3 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.