Ez a nap
Kíváncsi, melyik sonka a Húsvét sztárja? Mondjuk a tutit!

Húsvét közeledtével idén is a kötözött sonkát keresik a legtöbben. Érdemes odafigyelni arra, hogy mit veszünk, mert nagyon sok a csak „sonkának látszó valami”. Hagyományos érlelésű és nitritmentes terméket vásároljunk. A Városi Kurír az uzletem.hu oldalhoz fordult vásárlási tanácsért.

Segítünk, nehogy mellé nyúljon!
Húsvéti sonkát különböző eljárásokkal lehet előállítani, az árakban pedig visszaköszön a technológia időigényessége – mondta Lászlófi Attila, a Delibox.hu ügyvezetője.
„A hagyományos eljárás szerint a sonkát száraz sózás után hónapokon keresztül érlelik, hidegen füstölik, miközben a termék nyers marad. Ilyen többek között a parasztsonka. Az úgynevezett közepes érlelési idejű, gyors pácolásnál a húsba befecskendezik a páclét, illetve kívülről fedőpáccal kenik be, majd néhány hétig érlelik. Az ilyen sonka lehet nyers vagy főtt is. Végül a gyorsérlelésű, nedves sonkák csak néhány napig érlelődnek, miután nagy mennyiségű páclét juttattak a húsba. Ilyenek általában a fóliázott főtt termékek, amelyek eltarthatósági ideje rövid”
– magyarázta a szakember.
A hagyományos érlelésű sonka onnan ismerhető fel, hogy szerkezete sokkal masszívabb és keményebb is
Lászlófi Attila szerint idén a szaftos húsú kötözött sonka a legnépszerűbb a vásárlók körében, ezt követi szorosan a második helyen a kicsontozott falusi vagy parasztsonka, a dobogó harmadik fokára pedig a sertés felsál fér még oda.
Sokan rendelnek csülköt és tarját is, a sertéshúst nem fogyasztó vásárlóknak pedig a füstölt kacsamellsonkát ajánlják.
A szakember arra figyelmeztetett, hogy a gyakran élénk rózsaszínű külsőt a sonka a hozzáadott nitrites pácsónak „köszönheti”. Nagyon sok húsfeldolgozó még ma is ezt használja tartósításra, de náluk januártól már nem dolgoznak a vegyülettel.
Lászlófi Attila röpke gyorstalpalója után senkinek nem lehet kétséges, hogy milyen sonkát kell keresnie a boltokban, vagy a piacon.
A Városi Kurír ezzel a cikkel akar hozzájárulni, a Virágvasárnappal kezdődő, minél kellemesebben eltöltött családi Húsvéthoz. Persze, ha a család az ünnepet, valamelyik szállodában tölti, ez a gond az ottani séfekre hárul, ámbár mi olvasóink helyében azért rákérdeznénk, milyen sonkát tettek éppen elénk.
Szerző
1 Comments
Leave a Reply
Leave a Reply
Friss
- Havas Henrik nem finomkodott, kimondta: Orbánnak vége
- Időjárás: ez sem a mi napunk és a folytatás sem rózsás
- Varga Judit ‘vakon van’ a közélet híreivel kapcsolatban: nem olvas újságot, helyette magol és fúr-farag
- Szájer-intézet: Magyarország a legesleg-szuverénebb hely az Unióban – Magad, uram, ha más nem teszi….
- Ha Ön önkormányzati tisztviselő, akkor a 10.000-es lélekszám fontos adat az életében: alatta béremelést, felette ….?
- Bencsik András ‘a lábszárában érzi’, hogy ‘gyalogolni kell megint’ – Békemenetek a láthatáron
- Kunetz Zsombor: ‘zászló, zászló, szív…. meg a Harcosok Klubja
- Magyar Péternek megvan a 2/3-ada
- A kormány „széttárta karját”, mondván nincs 2,5 milliója egy Pest megyei mentőszolgálat működésének támogatására
- Figyelem, jóérzésű magyarok: lopkodják a postaládákból a Voks 2025 szavazólapokat – véli Hidvéghi államtitkár
Pingback: Ha Húsvét, akkor sonka, de idén mennyi az annyi? - Városi Kurír