Ez a nap
Kíváncsi, melyik sonka a Húsvét sztárja? Mondjuk a tutit!
Húsvét közeledtével idén is a kötözött sonkát keresik a legtöbben. Érdemes odafigyelni arra, hogy mit veszünk, mert nagyon sok a csak „sonkának látszó valami”. Hagyományos érlelésű és nitritmentes terméket vásároljunk. A Városi Kurír az uzletem.hu oldalhoz fordult vásárlási tanácsért.
Segítünk, nehogy mellé nyúljon!
Húsvéti sonkát különböző eljárásokkal lehet előállítani, az árakban pedig visszaköszön a technológia időigényessége – mondta Lászlófi Attila, a Delibox.hu ügyvezetője.
„A hagyományos eljárás szerint a sonkát száraz sózás után hónapokon keresztül érlelik, hidegen füstölik, miközben a termék nyers marad. Ilyen többek között a parasztsonka. Az úgynevezett közepes érlelési idejű, gyors pácolásnál a húsba befecskendezik a páclét, illetve kívülről fedőpáccal kenik be, majd néhány hétig érlelik. Az ilyen sonka lehet nyers vagy főtt is. Végül a gyorsérlelésű, nedves sonkák csak néhány napig érlelődnek, miután nagy mennyiségű páclét juttattak a húsba. Ilyenek általában a fóliázott főtt termékek, amelyek eltarthatósági ideje rövid”
– magyarázta a szakember.
A hagyományos érlelésű sonka onnan ismerhető fel, hogy szerkezete sokkal masszívabb és keményebb is
Lászlófi Attila szerint idén a szaftos húsú kötözött sonka a legnépszerűbb a vásárlók körében, ezt követi szorosan a második helyen a kicsontozott falusi vagy parasztsonka, a dobogó harmadik fokára pedig a sertés felsál fér még oda.
Sokan rendelnek csülköt és tarját is, a sertéshúst nem fogyasztó vásárlóknak pedig a füstölt kacsamellsonkát ajánlják.
A szakember arra figyelmeztetett, hogy a gyakran élénk rózsaszínű külsőt a sonka a hozzáadott nitrites pácsónak „köszönheti”. Nagyon sok húsfeldolgozó még ma is ezt használja tartósításra, de náluk januártól már nem dolgoznak a vegyülettel.
Lászlófi Attila röpke gyorstalpalója után senkinek nem lehet kétséges, hogy milyen sonkát kell keresnie a boltokban, vagy a piacon.
A Városi Kurír ezzel a cikkel akar hozzájárulni, a Virágvasárnappal kezdődő, minél kellemesebben eltöltött családi Húsvéthoz. Persze, ha a család az ünnepet, valamelyik szállodában tölti, ez a gond az ottani séfekre hárul, ámbár mi olvasóink helyében azért rákérdeznénk, milyen sonkát tettek éppen elénk.
Szerző
1 Comments
Leave a Reply
Leave a Reply
Friss
- ‘Mintha-ország’, ahol bevesszük, hogy a Louvre és a mellette álló bevásárlóközpont „rokon-helyek’
- Szkeptikusok társasága: elstartolt a ‘Laposföld’-kampány
- Ha egyszer Orbán Viktor valamit akar, annak úgy kell lenni – Lenyomták Gödöllőt is
- Horoszkóp-bubusok: ez nem áprilisi tréfa!
- ‘Sulyok Tamás ma végleg elvesztette köztársasági elnök jellegét’ – Aki esetleg nem tudná, Ő a magyar köztársasági elnök
- Lázár János tíz vállalásából kettő teljesül április 1-jére – Értik: ‘április 1-re’
- Debrecen vezetésének prioritása: az ételosztás és Bruti fellépése nem támogatandó – Frissítve!
- ‘A rafkós külföldiek’ visszaélnek Orbán Viktor bizalmával – Emberismeretből erős 1-es!
- ‘Közmunkások jelenléte kötelezően ajánlott’ – kommentelték Orbán, a sámli és a testőrök országjárását
- Havas Henrik utánajárt, Zebra nuku, de emu van Kisorosziban
Pingback: Ha Húsvét, akkor sonka, de idén mennyi az annyi? - Városi Kurír