Ez a nap
Kíváncsi, melyik sonka a Húsvét sztárja? Mondjuk a tutit!
Published
6 év agoon
By
Makói ErnőHúsvét közeledtével idén is a kötözött sonkát keresik a legtöbben. Érdemes odafigyelni arra, hogy mit veszünk, mert nagyon sok a csak „sonkának látszó valami”. Hagyományos érlelésű és nitritmentes terméket vásároljunk. A Városi Kurír az uzletem.hu oldalhoz fordult vásárlási tanácsért.
Segítünk, nehogy mellé nyúljon!
Húsvéti sonkát különböző eljárásokkal lehet előállítani, az árakban pedig visszaköszön a technológia időigényessége – mondta Lászlófi Attila, a Delibox.hu ügyvezetője.
„A hagyományos eljárás szerint a sonkát száraz sózás után hónapokon keresztül érlelik, hidegen füstölik, miközben a termék nyers marad. Ilyen többek között a parasztsonka. Az úgynevezett közepes érlelési idejű, gyors pácolásnál a húsba befecskendezik a páclét, illetve kívülről fedőpáccal kenik be, majd néhány hétig érlelik. Az ilyen sonka lehet nyers vagy főtt is. Végül a gyorsérlelésű, nedves sonkák csak néhány napig érlelődnek, miután nagy mennyiségű páclét juttattak a húsba. Ilyenek általában a fóliázott főtt termékek, amelyek eltarthatósági ideje rövid”
– magyarázta a szakember.
A hagyományos érlelésű sonka onnan ismerhető fel, hogy szerkezete sokkal masszívabb és keményebb is
Lászlófi Attila szerint idén a szaftos húsú kötözött sonka a legnépszerűbb a vásárlók körében, ezt követi szorosan a második helyen a kicsontozott falusi vagy parasztsonka, a dobogó harmadik fokára pedig a sertés felsál fér még oda.
Sokan rendelnek csülköt és tarját is, a sertéshúst nem fogyasztó vásárlóknak pedig a füstölt kacsamellsonkát ajánlják.
A szakember arra figyelmeztetett, hogy a gyakran élénk rózsaszínű külsőt a sonka a hozzáadott nitrites pácsónak „köszönheti”. Nagyon sok húsfeldolgozó még ma is ezt használja tartósításra, de náluk januártól már nem dolgoznak a vegyülettel.
Lászlófi Attila röpke gyorstalpalója után senkinek nem lehet kétséges, hogy milyen sonkát kell keresnie a boltokban, vagy a piacon.
A Városi Kurír ezzel a cikkel akar hozzájárulni, a Virágvasárnappal kezdődő, minél kellemesebben eltöltött családi Húsvéthoz. Persze, ha a család az ünnepet, valamelyik szállodában tölti, ez a gond az ottani séfekre hárul, ámbár mi olvasóink helyében azért rákérdeznénk, milyen sonkát tettek éppen elénk.
Szerző
1 Comment
Leave a Reply
Leave a Reply
Friss
- Hétvégi horoszkóp – A manóba! Nincs benne a top 10-ben, de….!
- Perintfalvi Rita: innentől házmesterország
- Alexandra, mielőtt az ember írásba kezd, jó, ha olvas, vagy legalább kérdez – Lázár-Szentkirályi blama
- Dúró Dóra nagy napja: a Zeneakadémia vezetője a rendőrség tehetetlenségére hivatkozva lemondta Varnus Xavér koncertjeit
- Szigorít az időjárás
- Fekete nappal indul a december a Fradi és az Újpest szurkolóinak egyaránt
- Közlöny van róla: iskolák, óvodák, kórházak, rendelők 200 méteres körzetén belüli boltok kirakata no go-zóna az alkoholos italoknak
- 80 éves korában elhunyt Nemere István – Legyen könnyű neki a föld
- Lebukott a valósághajlító Nagy István miniszter
- Ha péntek, akkor Orbán-rádió
Pingback: Ha Húsvét, akkor sonka, de idén mennyi az annyi? - Városi Kurír