Kivonul Törökországból a „híres magyar zsidó” alapítványa

Ellehetetlenítésre hivatkozva felhagy törökországi tevékenységével Soros György Nyílt Társadalom Alapítványa és a lehető leghamarabb „jogi jelenlétének felszámolását” kérelmezi a bíróságon – jelentette az Anadolu török állami hírügynökség  hétfőn a szervezet közleményét idézve.

Alaptalan állítások, spekulációk

A közlemény leszögezi, hogy az utóbbi napokban  az alapítvánnyal kapcsolatban a török médiában egyre gyakoribbá váltak az alaptalan állítások és a mértéktelen spekulációk, amik ellehetetlenítették a szervezet tevékenységét.

Mint írták: az igazgatótanács az alapító okirat 16. pontjával összhangban döntött a felszámolásról, amely kimondja, hogy így kell eljárni, ha

„az alapítvány céljainak és szolgáltatásainak megvalósítása ellehetetlenül vagy a szervezet fennállása hasztalanná válik”.

Valótlan vádak

Az alapítvány kiemelte: Törökországban a nemrégiben induló nyomozások keretében a Nyílt Társadalom Alapítványt a 2013-as Gezi parki tüntetésekkel igyekeznek kapcsolatba hozni. Hozzátették: ezek a törekvések nem újak, mindazonáltal a vádak teljességgel valótlanok.

Rámutattak egyúttal: a vonatkozó híradásokban szereplő külföldi adományokról, valamint arról, hogy a felajánlások mely intézményekhez és projektekhez lettek továbbítva a Nyílt Társadalom Alapítvány minden év júniusában beszámolt az Alapítványok Főigazgatóságának, amely jóvá is hagyta a jelentéseket. Kiemelték: a szóban forgó iratok mindegyike megtalálható az Alapítványok Főigazgatóságának archívumában.

Számos alapítványt támogattak

A közlemény arra is kitért, hogy a Nyílt Társadalom Alapítványt 2008. augusztus 20-án jegyezték be Törökországban, tevékenységét pedig – amelyet a belügyminisztérium és az Alapítványok Főigazgatósága rendszeresen ellenőrzött – az ország törvényeinek megfelelően folytatta. Hozzátették: a szervezet ugyanakkor a Nyílt Társadalom Intézet megalapításával már 2001-ben megkezdte működését Törökországban. Mint fogalmaztak: ez idő alatt a Nyílt Társadalom Alapítvány egy demokratikus, polgári és igazságos török politikai környezet kialakítását illetően számos alapítványnak, köztük a Törökországi Gazdasági és Társadalmi Tanulmányok Alapítványának, a céljaihoz illő projektekre anyagi támogatást nyújtott.

A folytatásban megtudhatja kit utánoz Erdogan.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük