Klebesberg forog a sírjában - tanóra alatt disznót vágtak - Városi Kurír

Sorting by

×

Klebesberg forog a sírjában – tanóra alatt disznót vágtak

Hétfőn alsós gyerekek szeme láttára perzseltek-daraboltak fel egy disznót a Tapolcán, a Bárdos Lajos Általános Iskola Kazinczy Ferenc Tagintézményében  udvarán – tudatta egy névtelenséget kérő a HVG szerkesztőségével. 

Hirdetés

Horror az iskolában

Tanítási időben disznóvágást rendeztek az iskolában.

„Alsós gyerekeknek kellett  végignézni a disznó darabolását, az egyik másodikos sírva mesélte, hogyan dőlt a leölt állatból a vér. Hogyan történhetett ez meg szervezetten, egy iskolában, az igazgató és tanárok közreműködésével?”

Több szülő arról számolt be a portálnak, hogy gyerekeiknek nem kellett résztvenni az aktuson, de szünetben ők is tanúi voltak az eseménynek.

A Tapolcai Bárdos Lajos Általános Iskola igazgatója, Bajner Imre tagadta, hogy a „sertés feldolgozását” kötelező lett volna végignézni.

„Az érdeklődő tanulók önkéntesen, pedagógus kíséretében tekinthették meg a munkafolyamatokat, több tanuló tanári, tanítói vezetéssel élt ezzel a lehetőséggel. (….) A „megbízható helyről származó” állatot nem az iskolában, hanem már a vásárlás helyszínén kivéreztették, így az intézményben végzett tevékenységet nem is helytálló disznóölésnek nevezni.”

Az igazgató szerint páratlan lehetőség volt ez a diákoknak, hiszen gyakorlati ismeretekkel egészíthették ki a száraz tanagyagot:

„Elsősorban a környezetismerethez, a technika és életvitel, valamint biológia foglalkozásokhoz kapcsolódott a munkafolyamatok bemutatása, hiszen vidéki gyerekekről van szó, jelentős részük látott már hasonlót. A közreműködő pedagógusok tájékoztatást adtak a tevékenység néprajzi, biológiai, technikai, egészségügyi hátteréről”

Egyik informátor szerint a gyerekek számára riasztó darabolás azért is visszatetsző, mert az iskolában feldolgozott állatot végül a tanárok ették meg. Az igazgató megerősítette, hogy valóban arról a disznóról volt szó, amit tantestület a hagyományos karácsonyi ünnepi műsorra és azt követő, a nyugdíjas kollégákat is érintő közös, ünnepi vacsorára szántak. Azonban a sertést a saját maguk által összeadott pénzből vásárolták, és maguk is készítették el utána.

Az intézmény szülői szervezetének elnöke, Fazekas Róbert sem lát kivetnivalót az iskolai böllérkedésben.

„A disznóvágás az udvar egy félreeső részén zajlott, ahová csak az megy, aki akar, másrészt fakultatív volt. (…) Az én kislányom is ott volt, de mivel neki sem tetszett, egyszerűen ott hagyta az eseményt”

Önök szerint is rendben van, ha a szülők előzetes értesítése és beleegyezése nélkül, tanítás alatt kell alsótagozatos gyerekeknek szembesülni egy állat leölésével és testrészei feldolgozásával?

(forrás: HVG)

 

Hirdetés
átver

7 hozzászólás

 • 2017.12.22 - 12:54
  Közvetlen hivatkozás

  Vidéken élek,ott nőttem fel,és a telekhez hozzátartozott a disznóvágás.Olyan 6-7 éves lehettem,mikor hajnalban ébresztettek,és a malac farkát fogva én is “segédkeztem”.Nem lettem lelkisérült,nincsenek pánikrohamaim,se egyéb disznóvágás végignézése miatti trauma.Hogy az iskola udvarán csinálták,az bizony szomorú,mert ha a tanárok disznótorost akartak enni,azt máshol illett volna megejteni.A mai gyerekek mindentől meg vannak védve,nekik “csak”jogaik vannak,úgy tűnik,kötelességük kevesebb,a tanárnak viszont szinte semmi joga,nem szólhat az égetnivalóan rossz kölökre.Szerintem ezért tartunk ott,ahol,mert a gyereket mindentől megvédjük,így lesz belőlük tutyi-mutyi,ideggyenge felnőtt.

  Válasz
 • 2017.12.22 - 22:25
  Közvetlen hivatkozás

  Ha már húsevő a család, nem árt tudnia az iskolás korú gyermeknek, hogy a hús nem gyárban készül (!). És felnőttként, ha disznóhúst akar enni, a piacon ne keverje össze fülét a farkával… Ne fanyalogjunk már mindenen, ami nem a plázából van!

  Válasz
 • 2017.12.23 - 16:51
  Közvetlen hivatkozás

  Teljesen renben van, főleg, ha nem kötelező, legalább tudja , hogy mit eszik az ebédlőben. Nem kell itt sunyiskodni, meg hazudozni.

  Válasz
 • 2017.12.23 - 16:53
  Közvetlen hivatkozás

  Ezek szerint a másodikos tanulót elrabolták, az iskolából, hogy végignézhesse a más helyszínen a disznó kivéreztetését. VAGY VALAKI NETÁN HAZUDIK ????????!!!!!!

  Válasz
 • 2017.12.24 - 00:10
  Közvetlen hivatkozás

  Így is van. Micsoda felháborító dolog, hogy most megtudta a gyerek, hogy mit eszik a szendvicsében, mit eszik a McDonald’s-ban, a Burger Kingben, a KFC-ben és a menzán. Hát tényleg rettenetes!!

  Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.