Kórházak, mentők, gyógyszertárak ügyeleti rendje az ünnepekben

Folyamatos lesz a betegellátás a karácsonyi időszakban is a kórházakban, az Országos Mentőszolgálat is teljes készenlétben áll az ünnepek alatt. A patikák ügyeleti rend szerint lesznek nyitva.

1500 mentős szolgálatban

Az OMSZ tájékoztatása szerint a mentők karácsonykor is teljes készenlétben lesznek, Magyarország 254 mentőállomásán egyszerre csaknem ezerötszázan – mentőápolók, mentőgépkocsi-vezetők, mentőtisztek, mentőorvosok, mentésirányítók – teljesítenek szolgálatot. Karácsony ünnepén a mentőegységek a fővárosban rendszerint napi hétszázszor, míg országszerte több mint kétezer-ötszáz esetben nyújtanak életmentő segítséget.
Kiemelték, különleges, megerősített szolgálattal készülnek a szilveszter éjszakára, mivel ilyenkor a segélyhívások, a mentési feladatok száma – különösen a fővárosban és a nagyvárosokban – jelentősen megnő.

Gyógyszer kell?

A karácsonyi ünnepek alatt a gyógyszertárak ügyeleti rend szerint működnek.
Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) tájékoztatása szerint december 24-én, ami pihenőnap, a szombaton is nyitva tartó gyógyszertárakat a szokásos szombati munkarendjük, vagy rövidített nyitvatartás szerint lesznek elérhetők.
December 25-én, kedden és 26-án, szerdán kizárólag az ügyeletes gyógyszertárak biztosítják a gyógyszerellátást.
A december 31-ei pihenőnapon a szombaton is nyitva tartó gyógyszertárak a szokásos szombati munkarendjük, vagy rövidített nyitva tartás szerint lesznek elérhetők, míg január 1-jén kizárólag az ügyeletes gyógyszertárak biztosítják a gyógyszerellátást.
Mint írták, a gyógyszertárak betegforgalmi bejáratánál jól látható helyen és jól olvasható módon jelezni kell a legközelebbi folyamatosan nyitva tartó vagy ügyeleti szolgálatot teljesítő gyógyszertár nevét, címét, telefonszámát, valamint az ügyeleti, illetve a készenléti szolgálat kezdő és befejező időpontját. Emellett fel kell tüntetni a legközelebbi felnőtt és gyermekorvosi ügyelet címét, telefonszámát. Az ügyeleti, vagy készenléti szolgálatot ellátó gyógyszertárakról az OGYÉI honlapján lehet tájékozódni: Használja a gyógyszertár keresőt !

Folytatásban: töltse fel időben a házipatikáját!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük