A kormány titkolja az ország korrupciós állapotáról szóló jelentést

Az Orbán-kormány nem engedi nyilvánosságra hozni azt a jelentést, amelyet az Európa Tanács korrupcióellenes testülete, a GRECO készített az országról. Magyarországon kívül csak Fehéroroszország nem engedélyezte az értékelés nyilvánosságra hozását.

Fehéroroszország mellett csak Magyarország nem engedélyezte, hogy a strasbourgi székhelyű Európa Tanács korrupcióellenes testülete (GRECO) közzétegye országértékelését, írja a Népszava. A lap szerint a Korrupció Ellenes Államok Csoportja azt vizsgálta, hogy a Tanács tagállamai „milyen intézkedésekkel igyekeznek megelőzni a korrupciót az országgyűlési képviselők, a bírák és az ügyészek körében.”

Gianluca Esposito főtitkár a lapnak nyilatkozva „nagyon sajnálatosnak” nevezte, hogy a magyar szervek nem engedélyezték a beszámoló nyilvánosságra hozatalát.

Hogy az illetékes magyar szervek pontosan mit és hogyan nem teljesítettek, az egyelőre rejtve marad a nyilvánosság elől.

Jávor Benedek, a Párbeszéd EP-képviselője idén február 20-ikán hivatalos levélben kikérte a dokumentumot Trócsányi László igazságügyi minisztertől, de mostanáig nem kapott választ. Ezért május 2-ikán egy újabb levélben megsürgette a tájékoztatást.

2015-ös jelentésében a testület egy sor javaslatot tett a budapesti döntéshozóknak, többek között felhívta a figyelmüket arra, hogy ki kell dolgozni és el kell fogadni a parlamenti képviselők magatartási kódexét. Szükségesnek ítélte továbbá az Országos Bírósági Hivatal elnökét megillető jogkörök felülvizsgálatát, és a Legfőbb Ügyész hivatali idejének lehetséges meghosszabbítására vonatkozó szabályok megváltoztatását.

(Forrás: Népszava)

Kapcsolódó:

Orbán kész tárgyalni az uniós pénzről, Verhofstadt elmagyarázta miről van szó

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük