Korrupció Ukrajnában – Túlárazott vásárlások a hadseregnek

Az Európai Bizottság üdvözli, hogy az ukrán hatóságok komolyan kezelik a korrupciós vádakkal kapcsolatos vizsgálatokat, azonban a korrupcióellenes küzdelemben több előrelépésre van szükség – jelentette ki Ana Pisonero, a testület szóvivője kedden Brüsszelben.

Túlárazott vásárlások

A szóvivő azzal kapcsolatban válaszolt a sajtó kérdéseire, hogy több magas rangú ukrán tisztségviselő is bejelentette lemondását, miután a sajtó nyilvánosságra hozta, hogy túlárazottan vásároltak ellátmányt a hadseregnek.

“Ukrajnának hatékony vizsgálatokat kell lefolytatnia, valamint hiteles eredményeket kell felmutatnia az eljárások és az elmarasztaló ítéletek terén”

– tudatta a szóvivő.

Új vezető

Mint mondta, Ukrajna már több téren is előrelépést tett; új vezetőt nevezett ki a korrupcióellenes hivatal élére, és új pályázatot írt ki a korrupcióellenes hivatal igazgatói posztjára. Hangsúlyozta, hogy az EU már évek óta támogatja Ukrajnát a jogállamiság megerősítésében, és a korrupcióellenes intézkedések az uniós csatlakozási folyamat kulcsfontosságú dimenziói, amelyek a makroszintű uniós pénzügyi támogatás politikai feltételeinek is részét képezik.

“A bizottság szoros kapcsolatban áll a kijevi vezetéssel annak biztosítása érdekében, hogy az Ukrajna támogatására küldött forrásokat jó célra használják fel”

– mondta el a szóvivő.

Magán és szervezett korrupció Ukránjában

Ukrajnában a hűtlen kezelés hosszú múltra tekint vissza, ez igaz a hétköznapi és a magas szinten elkövetett esetekre is. A polgárok gyakran azzal indokolják az ilyen cselekedeteket, hogy a magas rangú tisztviselők és oligarchák sokkal nagyobb léptékű egyéni mutyikban vesznek részt. Szakértők becslése szerint Ukrajnában évente hatalmas – több tíz milliárd dolláros – összegek vesznek el a megvesztegetés következtében – olvasható az Európai Számvevőszék 2021-es jelentésében:

“Ukrajna hosszú évek óta szenved a korrupciótól és az állam foglyul ejtésétől. Ellenőrzésünk értékelte, hogy az uniós támogatás eredményes volt-e az Ukrajnában magas szinten elkövetett korrupció elleni küzdelemben. Noha az Unió több kezdeményezés révén igyekezett csökkenteni a korrupciós lehetőségeket, megállapításunk szerint a magas szinten elkövetett korrupció továbbra is súlyos probléma Ukrajnában. Több ajánlást teszünk az uniós támogatás tökéletesítésére; az egyik legfontosabb az, hogy konkrét intézkedések megtervezésével és végrehajtásával nemcsak a magas szinten elkövetett korrupciót (többek között az oligarchikus struktúrát) kell célba venni, hanem a szabad és tisztességes verseny akadályainak megszüntetésére is törekedni kell. “

(Ezekről írtunk ma!)