Na végre! – Közös fellépést sürget az EU a kínaiak által behozott újabb koronavírus-fertőzések megelőzésére

Az uniós tagországok egészségügyi minisztereit tömörítő testület a koronavírus-fertőzés újabb hullámát megelőző szabályok összehangolását javasolta, és arra bátorított, hogy a tagállamok rendeljék el a Kínából érkezők tesztelését – közölte az Európai Unió Tanácsa szerdán.

Összehangolt óvintézkedések kellenek

Az egészségügyi miniszterek brüsszeli tanácskozásukon egyetértettek abban, hogy az új típusú koronavírus Kínában feljegyzett magas esetszáma miatt összehangolt óvintézkedésekre van szükség, különös tekintettel arra, hogy az ázsiai ország január 8-ától enyhíti utazási korlátozásait.

A szakminiszterek ajánlása szerint a tagállamoknak a Kínából érkező repülőgépek valamennyi utasának orvosi, vagy FFP2/N95/KN95 jelzésű, orrot és szájat eltakaró maszk viselését kell javasolniuk. Az uniós tanács továbbá arra ösztönözte a tagállamokat, hogy a Kínából érkező valamennyi utas számára tegyék kötelezővé az indulás előtt legalább 48 órával végzett, negatív eredményt mutató koronavírus-teszt bemutatását.

Legyenek a szúrópróbaszerű tesztelések a reptereken

Az uniós egészségügyi tanács azt is szorgalmazta, hogy összehangolt óvintézkedésekre van szükség, az újabb koronavírus-járvány ellen. Valamint járványügyi szempontok szerint vizsgálják meg a kínai járatokat fogadó repülőterek szennyvizét. Indítványozták továbbá, hogy a tagállamok mozdítsák elő a koronavírus elleni oltások, köztük az emlékeztető oltások felvételét.

Megállapodtak továbbá abban, hogy javaslatokat adnak a Kínából érkező vagy oda tartó nemzetközi utasoknak, valamint a légi járművek és a repülőterek személyzetének a személyes higiéniai és egészségügyi intézkedésekről.

A tagállamok január közepéig értékelik az európai és globális járványügyi helyzetet, és felülvizsgálják a bevezetett intézkedéseket – közölte az uniós tanács.

– a Maszol.ro portálról

Így moss kezet!

Virológus szakemberek szerint a koronavírus elleni védekezés egyik legfontosabb bástyája a sűrű és alapos kézmosás, méghozzá naponta többször. Az átlagember eddig is naponta többször mosott kezet, de hogyan? Legtöbbször szinte csak a látszat kedvéért, vagy saját megnyugtatására, elkapkodva, inkább csak leöblítette a kezét és nem megmosta. ennek vet véget a pandémia, és a Covid-19.

Írtuk meg többször is. 

koronavírus-járvány

Postánkból, olvasónk írta.