Sorting by

×

Külső támadás érte a forintot? Már megint Soros a hibás?

Teljesen elképesztőek az állami, hogy ne mondjam Magyar Királyi Televízióban feltűnő “szakértők” érvelései és magyarázatai.

Kedd este ifj. Lominici Zoltán korábban alkotmányjogász, ma a Századvég jogi szakértője pénzügyi kérdésben szakértett.

“A feltárt jelek azt mutatják, hogy külső támadás okozta a forint gyengülését – jelentette ki ifj. Lomnici az M1 aktuális csatorna keddi műsorában. Erre a külső támadásra utal az is, hogy az MNB korrekciós beavatkozásként kamatemelést hajtott végre, ami végül hozzájárult a magyar fizetőeszköz erősödéséhez.”

Azt már a koronavírus-járvány kezdete óta látjuk,

hogy a magyar fizetőeszköz napról-napra gyengélkedik, sőt a “jogi veszélyhelyzet” március 11-i kihirdetése után látványosan megzuhant a forint, majd igyekezett tartani a már megromlott árfolyamát. Itt az euróhoz képest 10-12 százalékpontos gyengülésről beszélhetünk.

Minden valódi pénzügyi szakértő éppen azt kérte és követelte a Magyar Nemzeti Banktól, hogy tegyen valamit, avatkozzon be és siessen a magyar valuta segítségére.

Erre a legjobb eszköz a devizatartalékból, jellemzően eurót piacra dobni. A kamatemelés nagyon rövid távú segítséget jelent, ráadásul a világ összes pénzpiacán a válság miatt nulla százalékra zuhantak a kamatok.

ifj. Lomnici azonban előjött a farbával

és megnevezte ki tehet a forint gyengüléséről.

“Ne feledkezzünk meg arról, hogy Soros György 1992-ben a brit fonttal szemben, 1997-ben a maláj, a thai és a dél-koreai fizetőeszközzel szemben, 2008-ban pedig az OTP részvényeivel kapcsolatban spekulációs támadást hajtott végre – mondta Lomnici. Felhívta a figyelmet arra, hogy a forint gyengülése annál inkább nem indokolt, mert az elmúlt időszakban évi 5 százalék körüli növekedés mellett példaértékű pályán mozgott a magyar gazdaság.”

Ez aztán a példaértékű okoskodás.

Nyilvánvalóan semmilyen tény, információ nincs Lomnici birtokában, ám annál egyszerűbb bedobni a köztudatba, hogy a forint gyengülésének is Soros György az oka.

De tényleg, ki más lenne?

A terelés és a bűnbak felmutatása nyilvánvaló politikai szándék. Hogy ez kiknek áll érdekében? Nem olyan bonyolult a dolog.

A kormányzat és a vele szövetséges MNB természetesen el szeretné hárítani magától a felelősséget, hogy ők az első számú felelősei a forint gyengülésének. A kormánypártnak kapóra jön, hogy ismét lehet Sorosozni. Eddig a migránsinvázió mögött volt Soros György, most pedig rá lehet mutatni a gyűlölt spekulánsra.

Pedig van egy sokkal kézenfekvőbb válasz is

A koronavírus-járvány és az azzal járó világválság első pillanatában emelkedésnek indult az arany ára. Mint mindig a világtörténelemben a gazdagok gyorsan igyekeztek értékálló matériákat megszerezni.

Gondoljunk csak bele a magyar milliárdosok gyorsan beláthatták, hogy vastag forint betétszámláik és megtakarításaik gyenge lábakon állnak. Ők ugyanúgy, mint a világ bármely táján élő milliárdosok azonnal igyekeztek biztonságban tudni vagyonukat. Így kézenfekvő megoldás lehetett a gyenge lábakon álló forintot átváltani például euróra. Ám, ha egy ilyen folyamat beindul, akkor nyilvánvaló, hogy a keresett termék, maga az euró egy drágább lesz.

Belső támadás

Egy ilyen forgatókönyv esetén nyilvánvaló, hogy nem külső, hanem belső “támadás” érte a forintot, ám erről már kínos lenne beszélni.

“Varga Zoltán, az Equilor Befektetési Zrt. senior elemzője azt hangsúlyozta: szigorítást és lazítást egyszerre eredményeznek a keddi jegybanki döntések, a kamatfolyosó szimmetriájának visszaállítása monetáris szigorításnak tudható be. A forint árfolyama elsősorban a hitelkamatok emelésére reagált – jegyezte meg Varga Zoltán, kiemelve: az euró-forint árfolyam ennek hatására törte át a 360-as támaszt, a következő újabb támasz technikailag 356-nál adódik.”

(MTI)

átver

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.