Laci vagyok, jelző nélkül…..

Mikor először beszéltünk telefonon Bogdán Lászlóval, kérdeztem,hogyan szólíthatom: polgármester úrnak, vagy Bogdán úrnak. A válasz annyi volt: Lacinak, engem mindenki így hív a faluban, és a barátaimnak Laci vagyok, jelző nélkül.

Elmesélte, hogy nagyon sok gyalázkodó telefont kapott,

ezért csak azoknak a hívását veszi fel, akiket beírt a “jó emberek” közé. Akkor már ismert ember volt, akit nem kíméltek azok, akik a cigányságban az ország megrontóját látják, akik számára a cigányok -úgy együtt, mind a millióan–a társadalom élősködői. Ezért ez az egyébként nyitott ember, kénytelen volt bevezetni, hogy olyan számról nem fogad hívást, amelyet nem ismer. Megegyeztünk, engem fel vesz a “jó” emberek közé.

Mikor Cserdiben jártam, meggyőződtem arról, higgyék el,hogy mindaz, amit a település polgármestere tett a közösségéért, az előtt csak egyet tehetünk:

megemeljük a kalapunkat.

Laci nem volt jelen mindennap a közösségi oldalon,

nem írt napi “győzelmi” jelentéseket, az nem az ő világa volt. Ő “csak” dolgozott a falujáért, az ott élőkért. Voltak, akik kétségbe vonták mindazt amit tett, úgy gondolom irigységből, emberi gyarlóságból.

Beszéltem sok, a faluban élő emberrel. Nem tagadták, az elején nehéz volt, maguk sem hittek abban, hogy mindaz, ami elindult 2006-ban, annak eredménye lesz. Amikor csodáról beszélünk, akkor látnunk kell, nincs szó varázslatról, kemény, kitartó munkára, és hitre volt szükség. A falu és polgármestere –nem gondolom, hogy elfogult vagyok-, egymásra talált. A 400 fős településen ma jó élni, ma van munka, van miből élni, és látszott épül jövő is.

Még egy apróság Laciról….

Egyik interjúban írtam, hogy milyen iskolai végzettsége van. Pár perc múlva-miután elküldtem neki a tervezetet,csörgött a telefonom. Laci volt az. Barátom-mondta, kérlek javítsd ki, nagyon kevés iskolám van nekem.Nem szeretném, ha másnak mutatnál, mint ami vagyok. Talán ez a kis történettel is sikerült érzékeltetni, milyen nagyszerű, és szerény ember volt BLc.

Remélem Bogdán László barátom által adott remény tovább él Cserdiben

Az ott élők, és mi valamennyien akik szerettük, tiszteltük Lacit, akkor vagyunk hűek az emlékéhez, ha folytatódik mindaz, amit több mint egy év évtizede vezetésével elkezdtek.

A kormány Vecsei Miklós vezetésével egy olyan programot indított el, amely célja, a cigányok lakta falvakban fokozatos felzárkóztatása. A munka már a születéskor kezdődik, és egy folyamat lesz. Tisztelettel javaslom a miniszterelnöki biztos úrnak, kezdeményezze, hogy a programot Bogdán Lászlóról nevezzék el. Ez méltó lenne hozzá, és egyben jelezné, hogy azon az úton kell tovább menni, amit Cserdin már Bogdán László kitaposott.

A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

2 hozzászólás

 • Avatar
  2020.07.16 - 10:42
  Közvetlen hivatkozás

  ”Boldogok lehetnek a hatalom emberei, sikerült megszabadulni egy “kellemetlen cigány embertől”. Egy riportban elmondta, hogy Ő cigány, mi az, hogy roma? Mi lenne ha a 100 tagú cigányzenekart is átneveznék “romazenekarnak”?
  Nekem vannak cigány, roma barátaim (én nem vagyok egyik sem) és a 90-es években kérdeztem tőlük, hogy akkor most hogy mondjam: cigány, vagy roma? Azt mondták, hogy mindegy. Vagyis én azt mondom, hogy a rendszerváltás után lett pejoratív szó a cigány, pedig szerintem (és a barátaim, de ahogy előbb írtam: Bogdán László szerint sem) nem sértő ha azt mondod, hogy cigány. A kérdés az, hogy milyen a szövegkörnyezet.
  Elnézést, hogy kissé eltértem a szörnyű hírtől, de tőle és más cigány (roma) emberektől hallottam és ezért gondoltam, hogy megosztom veletek.
  Valaki írta itt, hogy bűnt követett el valamikor. Igen, ő maga is mondta abban az említett riportban, de amit ő tett a cigányságért, amit tett Cserdi polgármestereként és mint roma polgárjogi harcos, az mindent feledtet és aki azért a régi bűnéért bármit is mond rá, azt én gyűlölöm, megvetem. Majd ha azok a nem roma, nem cigány, nem … emberek akik iszonyú bűnöket követtek el, bocsánatot kérnek és annyit tesznek a közösségért mint BOGDÁN LÁSZLÓ, akkor talán nekik is meg lehet majd bocsájtani, de amíg a hatalomban lévők törvényekkel védik magukat, amíg törvények mögé bújva rabolják ki a magyar népet, addig nekem senki ne beszéljen arról amit ifjú korában elkövetett, mert olyan nehéz sorban éltek.
  Őszinte részvétem a családjának, barátainak, azoknak akik bármiért is kedvelték ŐT!
  Nyugodj Békében Kedves Bogdán László! Rettentően hiányozni fogsz.”

  Válasz
 • Avatar
  2020.08.01 - 17:29
  Közvetlen hivatkozás

  Tiszteletem sajnálom nagyon azokat akik ennyire szerették és irigylem hogy ismerhették őszinte részvétem

  Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük