Lajkó Félix fergeteges koncertje a Nagyhall színpadán

Lajkó Félix december 17-én, azaz aranyvasárnap ünnepelte 43. születésnapját. Két nappal előtte az Akvárium Nagyhalljában adott fergeteges koncertet az Óperentzia nevű formációval.

[mnky_ads id=”4666″]

Bár a művész már 2016 februárjában ugyanezen a színpadon bemutatkozott a felállással, mely során a kéttagú formációt egészítette ki, idei koncertjük mégis sok újdonságot és érzékelhető fejlődést mutatott a tavalyi produkcióhoz képest.

A Liszt Ferenc-díjas hegedűvirtuóz péntek esti előadásán második legkedveltebb hangszerét, a citerát is megszólaltatta, ami az Óperentzia által produkált, dub, chill és trance műfajokból inspirálódó zenei alap lüktetésébe minden kétséget kizárólag tökéletesen illeszkedett. A tavalyi koncerthez képest viszont megváltoztak a hangszerhasználat arányai: Lajkó az előadás nagyobb részében hegedült és csak a koncert elején és végén ült le citerája mellé.

Nem a műfajok, hanem maga a zene a fontos

Mivel saját bevallása szerint nem a műfajok, hanem maga a zene a fontos, számos zenei területen kipróbálta már magát: a népzene, a jazz, a klasszikus zene, a rock és a blues valamint a cigányzene, a zsidó klezmer muzsika és a folk elemeinek ötvözése mind tetten érhetőek művészetében.

Félix a közelmúltban olyan zenei produkciókban vett részt, mint például a lengyel Volosi band-del való kollaboráció, mely során hegedűs rocksztárként versengett a vonós felállás első hegedűsével, Krzysztof Lasoń-nal. Míg a Volosi-val adott akváriumos koncert két virtuóz végtelenül dinamikus párharcáról szólt, addig az Óperentzia mellett a művész inkább a klasszikus hangszerek bűvölőjeként jelent meg a színpadon.

Bátran kijelenthetjük, hogy legutóbbi – de nem az idei utolsó – koncertje a zenei műfajok közti átmenetek bemutatásának köszönhetően az idény egyik legizgalmasabb fellépése volt. Az Óperentzia által generált elektronikus zene modern hangzásvilágának és Lajkó hegedű- illetve citerajátékának természetes relációja elragadóan hatott a közönségre.

A zenészek közti összhang a szakértelem, a tehetség és a felkészültség tökéletes elegyeként egy profi produkcióban csúcsosodott ki, amit Félix virtuóz játéka mellett Bánházi Gábor precíz dobjátékának és Domokos Tibor dinamikus és színes elektronikus billentyűs játékának is köszönhetünk.

Untsch Kata

[mnky_ads id=”3390″]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük