Kiemelt hírekKultúra

Lakástűzben hunyt el Tényi István filmrendező

Tényi

Péntek éjjel egy Margit körúti lakástűzben halt meg Tényi István Balázs Béla-díjas filmrendező, 73 éves volt.

A celluloid művészének halálára

Tényi István 1948. január 29-én született Nyergesújfalun. 1970-1971-ben a Thália Színház hangtechnikusa volt, 1971-től 1974-ig a Kőbányai Amatőrfilm Stúdió tagjaként dolgozott. 1979-ben diplomázott a Színház- és Filmművészeti Főiskola operatőr-rendező szakán Fábri Zoltán és Illés György osztályában, mások mellett ifj. Jancsó Miklóssal, Xantus Jánossal és Sopsits Árpáddal együtt.

Tényi István önmagát néptanítónak vallotta, aki kész kiállni azokért az emberekért, akik rá vannak bízva, akiknek a sorsát filmjeiben megörökíti. Az a fajta érzékenység, mellyel alanyaihoz közelít filmjeiben, részben vallásos neveltetéséből, műveltségéből, részben abból a szakmai alázatból és fegyelemből fakad, melyet olyan mesterektől tanult, mint főiskolai tanára Makk Károly, vagy tizenöt éves kutatásának tárgya, Balázs Béla.

1983-ban készítette el amatőr ökölvívókkal az Ember légy, fiam című filmjét, amelyben Pap Laci, Jakab István, Bódis Gyula és Füzessy Zoltán is szerepelt.

1985-ben Balázs Béla filmesztétáról készített dokumentumfilmet Fénykép a tanítványoknak Balázs Béláról címmel. 1992-ben rendezte Az én dühödt Magyarországom című dokumentumfilmet. Rendezője és forgatókönyvírója volt a Szabadulásra ítélve című kísérleti filmnek 1996-ban.

1998-ban Balkezesség címmel készített kétrészes ismeretterjesztő filmet, amelyben számos riportot és tudományos értekezést felsorol a balkezességgel kapcsolatban. Ugyanebben az évben rendezte a Ballada a koránkelt harcosok hosszú meneteléséről című dokumentumfilmet, amely 1956-os eseményeket dolgoz fel.

2005-ben dokumentumfilmet készített Baranyai ballada Koós Zoltánról címmel. 2006-ban Találkozás a kertben címmel készített dokumentumfilmet, amely grafikusművészekről és a Pannónia Rajzfilm Stúdióról szól.

2008-ban rendezője és forgatókönyvírója volt Az építész Rimanóczyak Nagyváradon című ismeretterjesztő filmnek.

Tényi István 1990-ben elnyerte a filmszemle különdíját, 2002-ben Balázs Béla-díjat kapott.

Forrás: Magyar Filmművészek Szövetsége

Ha megírná véleményét, vagy megvitatna ezt-azt másokkal, esetleg kérdése lenne a cikkel kapcsolatban, Facebook oldalunkon megteheti!

FRISS HÍREINK!>>>

Tényi

 

About Author

Szólj hozzá!