Lázár, a táskacügölőből avanzsált trónbitorló elszámította magát

Markó Péter, szociológus, közművelődési szakember, címzetes főiskolai docens, aki két cikluson keresztül volt a Vas megyei közgyűlés fideszes elnöke, ma kemény kritikusa a pártnak. Őszintén és részletesen beszél a Fidesz színeváltozásairól, Lázár és Márki-Zay brusztjáról a nyugat.hu-nak.

,,Szerintem túl van értékelve Orbán Viktor.

Nézzük meg, kik a szövetségesei! Salvini, az olasz belügyminiszter? Múltkor olvastam róla egy alapos életrajzot, a 90-es évek elején radikális anarchistaként tűnt fel, házfoglalásokban vett részt Milánóban, aztán az Északi Liga elnöke karolta fel. Ilyen ez a világ. Táskahordozó lett, aztán egyszer csak a főnöke fejére nőtt. Láttunk már hasonlót a Fideszben is.

Lázár Jánosra gondol?

Kicsit tragikomikus, amit most Lázár csinál.

Az ő példáján látszik, hogy valakinek a kijelentései a politikában addig fontosak, amíg van mögötte hatalom. Lázár mögött ma már nincs hatalom, megmosolyogják az emberek. Jacques Derrida francia filozófusnak van egy szép esszéje, La Fontaine meséjét, A farkas és a bárány-t gondolta újra. Felteszi a kérdést: mitől tartanak az emberek valamit igaznak vagy nem igaznak?

A bárányok érvelése az, amit a felvilágosodás óta a racionális gondolkodás megalkotott Európában, ami tényeken alapul, vitatni lehet, bizonyítani kell, megvan a logikai eljárásrendje. És van a farkasok érve, ami mögött ott a hatalom, és mondjuk a dobtáras géppisztoly. Lázár gyönyörűen példázza ezt a helyzetet.

Botka Lázárról: Megértem a frusztrációját. Februárban elveszítette a városát, áprilisban kidobták a kormányból.

Mit lehetne csinálni ahhoz, hogy elkerüljük a polgárháborúnak még a lehetőségét is?

Az látszik, hogy történik valami.

Sok jó dolognak kell összeadódnia, ami még nem adódott össze. Hasznos a tüntetés is, de a tüntetések hamar kifulladnak, konkrét dolgok ellen kellene kiállni. Bár, ahogyan a Fideszt ismerem, hetente hoznak olyan törvényeket, ami ellen fel lehet háborodni.

Az ellenzéknek össze kell fogni. Ezt vagy belátják, vagy nem. Ezért kell figyelni Márki-Zay Péter kezdeményezésére. Vele jelent meg egy olyan hiteles ember a politikában, akit a konzervatív gondolkodásúak is elfogadnak. Lehet vitatkozni azon, milyen ez a mostani rendszer, én maradok a klasszikus Max Weber-féle terminológiánál, ez egy tekintélyelvű rendszer. (…) Egy biztos, össze kell érnie annak, amit a Márki-Zay szeretne, hogy minden nagyobb településen legyen egy szervezet, és ezekből ki kell valaminek fejlődnie. Gondoljunk bele, mitől lett erős a Fidesz? 2002-ben az első választási forduló után kiderült, hogy a Fidesz vesztett, de addig Orbán nem is fordított figyelmet a kampányra. Elkezdte járni a vidéket, a köztévé meg mutatta, hogy mindenhol hatalmas tömegek várták, Sárváron is. És a tömeg egyre nőtt.

A választásokat ugyan elveszítették, de a nagy tömeget valahogyan le kellett kötni.

Ebből jöttek létre a polgári körök. Most, ugyan még nincs akkora tömeg, a köztévé pedig erről semmit sem közvetít. de ezeket az embereket, akik hajlandóak a hidegben, hóban tüntetni, be kell vinni egy kötetlenebb szervezetbe. Legyen az egy vitaklub minden városban, ahol megbeszélik a világ sorsát.”

A teljes cikket itt olvashatja.

Lázár János Isten és a dohányosok ostora – letilt, betilt ….. nagyon él!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük