Le Monde: Putyin azt mondta Macronnak, Navalnij saját magát mérgezhette meg

Nagy kópé ez a Putyin, van még mit tanulni tőle, már aki példaképének és haverjának tekinti az orosz főmuftit.

Csörgött a telefon….

Szeptember 14-én Emmanuel Macron francia és Vlagyimir Putyin orosz elnök telefonon beszéltek egymással – hogy miről volt szó, azt eddig leginkább sajtóközleményekből lehetett tudni. A Le Monde szerint viszont Putyin új változattal állt elő Alekszej Navalnij ügyében:

a lap forrásai szerint azt mondta Macronnak, hogy az ellenzéki politikus önmagát mérgezhette meg novicsokkal.

A cikk szerint azt nem mondta Putyin, hogy miért tett volna ilyet, arra viszont utalt, hogy a novicsokot nem is olyan nehéz előállítani. Emlegette Lettországot is, mint lehetséges szálat, mert a novicsok feltalálóinak egyike szerinte ott él. Szintén a Le Monde forrásai szerint

Macron visszautasította ezt az elméletet.

“mint egy bolond, 18 napig kómában feküdtem….”

Navalnij Instagram oldalán válaszolt Putyin felvetésére:

„Jó verzió” írta az Instagramon Navalnij,

„Megérdemli, hogy megvizsgáljuk. A konyhában kotyvasztottam a Novicsokot (az orosz titkosszolgálatok által a hűtlenek megbüntetésére használatos méreg – a szerk. ), majd belekortyoltam az üvegbe a repülőgépen. Aztán kómába estem, de előtte még megbeszéltem a feleségemmel, a barátaimmal és a kollégáimmal, hogy még ha az egészségügyi minisztérium ragaszkodna is hozzá, akkor se hagyják, hogy Németországba vigyenek gyógyulni, inkább meghalnék egy omszki kórházban és egy omszki hullaházban kötnék ki, ahol a halál okaként azt állapítanák meg, hogy már eleget éltem. Ez volt a ravasz tervem célja, de Putyin átlátott rajta. Nem lehet csak úgy átverni. Emiatt aztán, mint egy hülye, kómában feküdtem 18 napon át, de nem értem célt. Nem sikerült a provokáció.” (VIA)

Alekszej Navalnijt augusztusban mérgezték meg,

ezután kómába esett. Még mindig kómában volt, amikor a német kormány támogatásával egy német civil szervezet egy berlini kórházba szállíttatta át. Az eddigi német, svéd és francia vizsgálatok mindegyike azt mutatja, hogy novicsok idegmérget használtak ellene. Mostanra jobban van, néhány nappal ezelőtt már lépcsőzött. Esete a német-orosz kapcsolatokat is megrengette.

Macron kedden az ENSZ-nagygyűlésen arról beszélt, magyarázatot vár Oroszországtól arra, hogy mi történt Navanij-val, és a vegyi fegyverek használatát vörös vonalnak nevezte.

„Nem fogjuk hagyni a vegyi fegyverek bevetését sem Európában, sem Oroszországban, sem Szíriában”.

Forrás

csillagjegy

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Pin It on Pinterest