Németországban kockázatos területnek minősítették Győr-Moson-Sopron megyét

Szerdán felvették Győr-Moson-Sopron megyét az új típusú koronavírus terjedése miatt kockázatosnak minősülő területek listájára Németországban.

A kockázatos besorolás azzal jár,

hogy az ilyen területről Németországba érkezőknek házi karanténba kell vonulniuk, értesíteniük kell a helyi egészségügyi hivatalt, és 72 órán belül koronavírustesztet kell végeztetniük. Negatív lelet esetén az egészségügyi hivatal elrendelheti a karantén feloldását.

Október 1-jétől a karantént legkorábban az ötödik nap elteltével lehet feloldani negatív lelet esetén. A kockázatos területek hivatalos listáján eddig Magyarországról csak Budapest szerepelt.

A szerda este frissített listára egy sor régió és város felkerült,

például Csehország csaknem teljes területe, és a Romániában, Erdély délkeleti részén fekvő Kovászna megye.

A kockázatos besorolásról közösen dönt

  • a Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI),
  • a szövetségi egészségügyi minisztérium,
  • a külügyminisztérium és
  • a belügyi tárca.

A döntést megelőző elemzés első szakaszában azt vizsgálják,

hogy hol vannak olyan régiók – nagyobb közigazgatási egységek vagy egész országok -, amelyekben meghaladta az ötvenet az utóbbi hét napon regisztrált SARS-Cov-2-fertőzöttek százezer lakosra vetített száma, vagy olyan térségek, amelyekben ugyan még nincs a fertőzöttek száma a határérték felett, de egyéb körülmények a fertőzés fokozott kockázatát jelzik.

A döntést megelőző mérlegelés második szakaszában a járvány elfojtását célzó helyi erőfeszítéseket elemzik, így vizsgálják egyebek mellett a tesztelési kapacitást és az elvégzett koronavírustesztek számát.

A kockázatos besorolás azzal is jár,

hogy a külügyminisztérium utazási figyelmeztetést ad ki, amelyben nyomatékosan eltanácsolja a német állampolgárokat attól, hogy nem feltétlenül szükséges esetben felkeressék az adott régiót.

A listát a járvány miatt kiadott általános utazási figyelmeztetés visszavonásával egy időben, június 15-én nyitották meg. Kezdetben szerepelt rajta az európai uniós társországokon, az EU-n kívüli schengeni tagországokon – Izland, Liechtenstein, Norvégia, Svájc – és az Egyesült Királyságon kívül a világ valamennyi országa. Időközben kiegészült számos Európán belüli térséggel, például Franciaország tíz közigazgatási régiójával és Hollandia három tartományával.

Ugyanakkor vannak országok és térségek,

amelyek a járványhelyzet javulása révén már nem szerepelnek a listán. Ilyen például

Kuba, Srí Lanka és több romániai megye.

Forrás

csillagjegy

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük