Kéri László: Orbán a szabadságról írt, de saját szabadlábon maradására gondolhatott

Hisztérikus módon kongatja a vészharangot Orbán Viktor, harcba hív, de nem tudni, hogy kit. Ki a címzett? Kinek kellene harcolni, ki ellen, és milyen harcmezőn? A válasz egyszerű: saját magát biztatja.

– mondja Kéri László politológus a Klubrádió Beszéljük meg című műsorában.  Véleménye szerint

Orbán megérezte, hogy megbukott, vagy meg fog bukni hamarosan, ezért jelentetett meg a Magyar Nemzetben egy terjedelmes írást, amely még az elkötelezett Fidesz-szavazók számára is olvashatatlan.

Zavaros ideológiai fejtegetéssel kezdődik, a „tartalmával” nem is érdemes foglalkozni, bár a vége drámai.

Nem program, riadónak kevés,

egy dolog szűrhető le belőle, hogy Orbán Viktor a vesztét érzi. Kormányzás helyett végigdumálta a nyarat

– mondja Kéri László.

A kormányt felkészületlenül érte az őszi járványhelyzet, olyanokat mond a miniszterelnök, hogy a betegek biztos kezekben vannak a kórházakban, amikor a fertőzések jelentős része az egészségügyi intézményekben történik.

Azt hiszi, hogy a ráolvasás, az egy jó kormányzati technika, ha valamire azt mondja, hogy úgy van, akkor az úgy is van. Elhiszi a saját propagandáját.

Az apparátus pedig átveszi az irányt. Nem csoda, hisz annak szakmai színvonala egyre gyengül. A hozzáértőket vagy eltávolították, vagy távoztak, mert belátták, hogy itt csupán agitátorokra van szükség – fejtette ki véleményét Kéri.

Orbán háborús retorikája

A politológus emlékeztetett arra, hogy Orbán Viktor mindig is használta a háborús retorikát, ám korábban csupán egynek, a számos más eszköz mellett. Most csak az előbbit használja, egyre intenzívebben. Csatába hív.

„Vágtass Viktor, lovagolj ki, csak találj olyan lovat, amelyik bírja is.”

– mondta Kéri László.

A miniszterelnök viselkedésére talán egy magyarázat lehet: az előrehozott választás

Veszélyhelyzetben a többség az éppen aktuális hatalomra szavaz általában. A közvélemény-kutatások nem mutatják a Fidesz gyengülését. Arra számíthat, hogy fél évig még kitarthat ennek a retorikának a hatása. 2022-ig már nem, hiszen a választóknak nem az a legnagyobb problémájuk, hogy éppen ki ellen harcoljanak. Ennél sokkal földhözragadtabb problémáik vannak.

A beszélgetést ide kattintva hallgathatja meg!

csillagjegy

A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük