Kéri László: Magyarország megítélése Európában olyannyira negatív, amelyre a tízmillió magyar nem, legfeljebb az Orbánra szavazó kétmillió szolgált rá”

Értetlenül áll a szerdán az Európai Néppártban történtek miatt minden oldalon megmutatkozó nagy meglepettség előtt Kéri László. 

A rossz érzést felváltotta a bírálat

Kéri szerint egy sokkal hosszabb folyamat logikus eleme az, ami most szerdán történt, az ő olvasatában ez annyiban érdekes, amennyiben szervesen beleilleszkedik a 2011 óta tartó folyamatba:

“Ma mindenki úgy tesz, mintha nagy meglepetés következett volna be azzal, hogy felfüggesztették a Néppártban a Fideszt, pedig nyomon követhető volt, ahogy az Orbánnal szembeni rossz érzést felváltotta a bírálat, majd a folyamatos támadás, s végül a nyílt elítélés a pártcsaládban is”

Az “élharcos”

Meggyőződése, hogy Orbán eltökélte: a végsőkig el fog menni, bár az nem biztos, de lehet, hogy számított a kizárására is.:

 „Elég elolvasni a tavaly júliusi tusványosi beszédét, amelyben előre jelezte: az idei kampányát a Brüsszellel szemben folytatott függetlenségi harcára fogja felfűzni. Pontosan, pontokba szedve elmondta, hogy a célja az európai politika megváltoztatása, amelynek ő az élharcosa lesz, s amelyben maga mögé állítja Kelet-Európát.”

Kéri kiemelte, az orbáni függetlenségi harc politikai kudarccal végződött, hiszen nem sikerült maga mögé állítania sem a szlovákokat, sem a cseheket, de még a lengyeleket sem:

„Viktor, dugába dőlt a terved, hogy májusba győzelmet arattok a hagyományos Európa felett!”

…. kizárólag a saját bázisukon politizálnak ….

Úgy véli, Orbánék úgy fognak tenni, mintha mi sem történt volna: maradnak a tavalyi áprilisi választásokon jól bevált módszer mellett:

“.. kizárólag a saját bázisukon politizálnak, maximum nem emlegetik majd Junckert és nem kapcsolják össze Brüsszelt Sorossal; Orbán március 15-i beszéde ennek a főpróbája volt, ott sem hangzottak el nevek, viszont a sajátjai pontosan értették, miről beszél”. Orbán nem törődik azzal, hogy az ország többsége átlát rajta, tisztában van azzal, hogy hazudik és azzal is, hogy olyan „hihetetlen politikai kudarc érte, amilyenre nem volt példa a rendszerváltás óta” /….. / ” Teheti ezt, mert tudja, az ő két millió szavazója el fog menni voksolni májusban, szemben a politikáját ellenzőkkel.”

Az elemző a jövő egyik legfontosabb kérdésének tartja, mit tehetnek azok, akik ellenzik Orbánt és a politikáját:

„Az ellenzéktől nem kapnak túl nagy segítséget ezek a milliók, nincs egységesen megformált üzenet, amiért elmennének választani; nincs egy olyan egységfront, amely arra építene, hogy a Fidesszel szemben lépjen mindenki, aki Európát támogatja”

Bölcsek tanácsa – alternatív bíróság

Kéri szerint azért is fontos a szerdai lépés, hiszen a legnagyobb európai pártcsaládról van szó, amelyben a német politika álláspontja meghatározó, ami rendkívül fontos Magyarország, a magyar gazdaság számára. A szakértő úgy gondolja, a Fideszt ugyanakkor nincs erő, amely rákényszerítené politikájának a korrekciójára. „Vérforralóan hazudnak” – mondja Kéri, példaként hozva fel, hogy Orbán maga is felállította a saját „bölcsek tanácsát”, ez pedig olyan, mintha egy alternatív bíróságot hoznának létre egy tolvaj banda felmentésére.

Hozzátette, Orbán saját, itthoni tábora kikezdhetetlen:

„…senkinek ne legyenek illúziói, 2015 óta folyamatosan lenyelték a sorosozást és a migránsozást, s nem tudom, hol van az a határ, amikor már észhez térnek ezek az emberek”.

Kéri kiemelte, most egy durva pofonnak köszönhetően megtanulhattuk, amit eddig is kínosan sejthettünk, nevezetesen, hogy egyre inkább le vagyunk írva a világban, szorulunk szépen ki a perifériára:

„Sajnos egyre nyilvánvalóbb, hogy Magyarország megítélése Európában olyannyira negatív, amelyre a tízmillió magyar nem, legfeljebb az Orbánra szavazó kétmillió szolgált rá”

Forrás: hirklikk.hu

Kapcsolódó

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük