Lecke NER-lovagoknak – Lakhatási válság Magyarország – Kalifornia

Ha Mészáros Lőrinc cégei -ki tudja miért- segítettek több százezer forinttal két beteg kis gyereken, most nem csak ők, de a NER összes lovagja is példát vehetne az amerikai oligarchákról, akik ráuntak a kormány tehetetlenségére és maguk segítenek a lakhatási válságban sínylődőkön.

Appel, Google, Facebook és Microsoft

Az Apple 2,5 milliárd dollárt adományoz a kaliforniai lakhatási válság enyhítésére, csatlakozva ezzel a Google, a Facebook és a Microsoft hasonló erőfeszítéseihez – jelentette be hétfőn este a kaliforniai székhelyű cég.

Közleményében az Apple leszögezte: az összeggel elérhető árú bérlakások építését kívánja támogatni. Nevezhetjük a döntést bárhogy, de egy biztos érdemes lenne itthon is elgondolkodni az óriás cégek tulajdonosainak, hiszen lassan nem lesz munkaerő és ebben sok más mellett a lakhatási válság is komoly szerepet játszik.

Kaliforniában különösen meredeken emelkednek az ingatlanárak, és a piacon nincs annyi megfizethető lakás, amennyit a térség gazdasági növekedésének üteme megkövetelne. Ezért egyre több, úgynevezett kisember kénytelen elköltözni az államból, köztük tanítók, tűzoltók, mentősök is.

Menekül a munkaerő, akárcsak tőlünk

Az Apple közleménye emlékeztet arra, hogy egyedül San Franciscóból az idén április és június között mintegy 30 ezer ember költözött el, mert nem talált megfizethető otthont, és a San Francisco-öböl vidékén hét év óta nem volt ilyen alacsony a lakásvásárlások üteme.

“Még mielőtt a világ megismerte volna a Szilícium-völgy nevét, és még jóval azelőtt, hogy megjelentünk volna technológiánkkal a zsebünkben, mi már otthonunkként tartottuk számon ezt a vidéket, és mélységes civil felelősségünknek érezzük annak biztosítását, hogy továbbra is vibráló hely maradjon, amely élhető, ahol családot lehet alapítani és hozzá lehet járulni a közösség fejlődéséhe

Az elérhető árú bérlakások építése “stabilitást, méltóságot, lehetőséget és büszkeséget jelent. S amikor mindez túl sokak számára válik elérhetetlenné, akkor tudnunk kell, hogy nem tartható tovább az az út, amelyen járunk, az Apple pedig elkötelezetten része akar lenni a megoldásnak” –

hangsúlyozták.

Nemcsak a munkaerőt, az elesetteket is segítik

A felajánlott 2,5 milliárd dollárból (mintegy 740 milliárd forint) 1 milliárd dollár egy alacsony árú lakásokat építő beruházási alapba kerül, egy másik 1 milliárdos alapot pedig az első lakásukat vásárlók jelzáloghitelének megsegítésére hoznak létre. További 300 millió dollárt az Apple tulajdonában lévő területeken építendő alacsony árú lakásokra, 150 milliót a San Francisco-öböl környékén megindítandó építkezések alapjára szánnak, míg 50 millió dollárt a “sérülékeny” emberek, vagyis az elesettek megsegítésére.

Mint a kommünikéből kiderül: Gavin Newsom kormányzóval, Kalifornia állam hatóságaival és különböző társadalmi szervezeteivel együttműködve az Apple azonnal megkezdené a beruházásokat. A CNBC televízió emlékeztetett rá, hogy a cupertinói székhelyű Apple a Szilícium-völgy legnagyobb munkáltatója.

A The Wall Street Journal című lap korábban arról adott hírt, hogy a Facebook és a Google szintén egy-egy milliárd dollárt ajánlott fel Kalifornia, a Seattle-i székhelyű Microsoft pedig 500 milliót Seattle lakhatási válságának enyhítésére.

Nálunk, ha lehet, sokkal nagyobb felelősség nyomaszthatná a nagyvállalkozók és egyéb újgazdagok vállát, hiszen vagyonukat -tisztelet a kivételnek- nem teljesítmény-alapon szerezték, nem megdolgoztak érte, hanem kormánysegítséggel összeharácsolták.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük