Lefelé a lejtőn

Mivel bobról van szó, felfelé nem is nagyon mehetne – de az azért elég nagy baj, hogy az orosz csapat, mely hivatalosan nem is ezt a nevet viseli, hanem az Olimpiai Sportolók Oroszországból névvel illetik őket, szóval ez a társulat már a második doppingügyébe keveredik.

Először Alekszandr Kruselnyickijtől és feleségétől kellett elvenni a curling vegyespáros bronzot, most pedig pozitív lett a doppingtesztje egy orosz bobosnak, Nagyezsda Szergejevának. Az orosz sportági szövetség pénteki bejelentése alapján a versenyző a múlt vasárnap adott mintájával bukott meg. Öt nappal korábban negatív eredményt hozott a rajta elvégzett vizsgálat.

Szergejeva 14. lett versenyzőtársával a női kettes bobosok phjongcshangi viadalán, szóval a botrány nem akkora, mint Kruselnyickij esetében, ahol érmet is el kellett venni (és újra átadni, világ csúfjára), sőt, most már annyi haladás tapasztalható, hogy az orosz szövetség jelenti be a kínos esetet – de azért valami itt mégsem stimmel.

A WADA vizsgálatai az orosz sportolókat különös szigorúsággal szűrték, olyan induló Phjongcshang közelébe sem kerülhetett, akinek folt akadt a múltjában, különös anyagok a vérében, májában. Aki itt doppinggal megbukott, az bizony most kezdte el. De miben reménykedtek? Hogy csoda történik, és nem fogják elemezni pont az ő mintáikat, akik a leggyanúsabbak? Azt hitték, az előzetes vizsgálatok már el is terelték róluk a gyanút?

Kruselnyickij esete azért csodálatos, mert a curlingben tényleg nics nagy szerepe az erőnek vagy az állóképességnek, tehát a meldonium fogyasztása gyakorlatilag felesleges volt, legalábbis komoly szakértők szerint – Szergejeva pedig már maga a rejtély. Nincs a világnak az a doppingszere, ami érmes helyezést hozhatna női páros bobban valakinek, aki különben maximum – doppingolva! – a tizennegyedik helyet képes elérni. És ha mégis ilyen világcsoda történne, az rögtön gyanús lesz. Azt még kutyával is körbeszimatoltatják.

Hát hiszen most is ez történt, találtak is hibát.

Az orosz csapat akkor is képes rontani saját hírnevét, mikor nem orosz csapatnak hívják…

Szele Tamás

Sport Mindig

Kapcsolódó:

A mérgezett csája

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük