Lengyel politikus: „Orbánt el kell dobni, mint egy rohadt gyümölcsöt”

Az Onet nevű lengyel honlap idézi a Polgári Platform politikusát, aki egy interjú során azt mondta, hogy a magyar miniszterelnök az európai határok revíziójáról álmodik, akárcsak Vlagyimir Putyin.

A magyaroknak „komplexusuk van”

„Orbán nagyon veszélyes és nagyon intelligens” – fogalmazott a mérsékelt jobboldali párt képviselője. Nitras azt is hozzátette, ő és a PO nem akarja Európa destabilizálását, ezért „Orbánt el kell dobni, mint egy rohadt gyümölcsöt”.

A magyar kormányfő a lengyel politikus szavai szerint művelt, nyelveket beszélő ember, aki tudja, hogyan kell viselkedni a szalonokban, ám ugyanez nem mondható el a Lengyelországot a háttérből irányító Jaroslaw Kaczynskiról. „Orbán okos politikus. Neki könnyű dolga van, az Európai Uniónak pedig nehéz” – vonta le a tanulságot a képviselő.

A beszélgetés azonban nem állt meg ennyinél, Nitras Magyarországot is veszélyesnek nevezte, mert a magyarok szerinte a(z első) világháború után kialakult rendszer lebontásáról álmodnak, mert „komplexusuk van”, amióta elvesztették területük egy részét.

Zsirinovszkij 2014-ben Magyarországnak adta volna Kárpátalját

Korábban Moszkvából is érkeztek Ukrajna felosztására vonatkozó javaslatok – például a magát „liberális demokratának” nevező, valójában az orosz katonai hírszerzéshez köthető Vlagyimir Zsirinovszkijtól. A lassan három évtizede botrányt botrányra halmozó, extravagáns politikus felvetése szerint Lengyelország megkaphatná Ukrajna nyugati határvidékét, Magyarország a Kárpátalját, Románia Csernovcit, Oroszország pedig természetesen „vinné” az ország keleti részét.

A javaslatról Zsirinovszkij, aki akkor az orosz törvényhozás, a Duma alelnöke volt, 2014-ben levelet is írt a varsói, bukaresti és budapesti kormánynak. Vlagyimir Putyin azonban sosem utalt ilyesmire, és a hír gyorsan elaludt. Slawomir Nitras mostani állítását ukrajnai honlapok is átvették. Ukrajnában hajrájához ért az elnökválasztási kampány, míg a PO az európai parlamenti választásokon egy széles ellenzéki összefogás tagjaként indul Jaroslaw Kacyinski kormánypártja, a Jog és Igazságosság ellenében.

(Forrás: Népszava)

Kapcsolódó

Beer Miklós: Új Trianon felé sodródunk!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük