Ma is tűzzel-vassal megszerezzük a trónt és leöljük a Koppányokat – Nem biztos, hogy az az igaz, amit augusztus 20-ról eddig gondoltál!

Különösen izgalmas gondolatokat fogalmaz meg közösségi oldalán Horváth János, mert igenis létezik (Éljen augusztus 20.) az ünnepnek egy másik olvasata is, amiről egy ilyen erőszakos, magát katolikusnak beállító uralom esetén fontos tudni, hiszen nap, mint nap találkozunk vele, ahogy a maga idejében Koppány is, egészen a véres kifejletig. 

Szent István ünnepe

Közeledik augusztus huszadika, Szent István ünnepe, vagy az új kenyéré, nem tudom. Tisztában vagyok vele, hogy István kultusza összefügg az államalapítással, hogy a kereszténység felvételével megmentette az országot az államiságnak. Korszerű, jó gondolat volt a kalandozások leállítása, a nyugathoz tartozás elképzelése, amit házasságával is megerősített, még meg sem alakult, de máris eladta az országot a bajor hercegségnek, amikor elvette Bajor Gizellát, Henrik bajor herceg és Gizella burgundiai hercegnő leányát, és magyar királynővé tette. Gizella ezzel beállt azon királynők sorába, akik a nyugati kereszténység megerősítésében, a keresztény vallás elterjesztésében szerepet vállaltak. Püspökök, és egyházi méltóságok döntöttek a magyarság sorsáról. Egyes történések szerint, ez a magyarság fennmaradásának a záloga, de arról, hogy mi lett volna, ha Koppány kerül a trónra, nem tudhatjuk meg az igazságot.

A trón Koppányt illette volna

István trónbitorló volt, aki lemészárolta Koppányt, sok más családtagjával együtt, és felnégyeltette. Jó kis indítása volt ez a keresztény vallás elterjesztésének, amit amúgy tűzzel-vassal hajtottak végre. Aki nem hódolt be, azt leölték. Így ment ez akkoriban. Vajk felvette az István nevet, és véreskezű uralkodóként bevonult a történelembe. Valószínű, hogy nem az ő ötlete volt a keresztény állam megalapítása. Persze, a történelem ilyen, dicsőítjük a gyilkolással szerzett hatalmat, sőt, több mint egy évezrede meg is emlékezünk róla.
Az idén nagyszabású tűzijátékkal kíván ünnepelni az állam. Szent István államának utódállama. A módszer ugyanaz ma is. Tűzzel-vassal megszerezzük a trónt, és leöljük a Koppányokat. Még az utódoknak is elvesszük a kedvét attól, hogy itt telepedjenek le, itt éljenek boldog életet. Az ünnepen körbe hordozzák majd István jobbját. Jövőre, ha van egy kis szerencsénk, Orbán lopás miatt levágott balkeze is mellé kerül!

A Városi Kurír véleménye: A művészet pedig márcsak olyan, hogy a Koppányok korában Istvánt dicsőíti, -lásd István a király- a trónbitorló Istvánok korában pedig Koppányt.

Hát hogyne!

 

koppány

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük