Orbán felterjesztette, Áder rábólintott és már adta is át: a Magyar Érdemrend középkeresztjét kapta azeri nagykövetet, aki szerint a baltás gyilkos csak áldozat!

A Magyar Érdemrend középkeresztjével tüntette ki Áder János köztársasági elnök a magyar–azeri kapcsolatok erősítése, valamint a két ország politikai, gazdasági és kulturális együttműködésének előmozdítása érdekében végzett kimagasló munkája elismeréseként Vilayat Mukhtar oglu Guliyevet, az Azerbajdzsáni Köztársaság magyarországi rendkívüli és meghatalmazott nagykövetét – derül ki a legfrissebb Magyar Közlönyből.

Az ötletgazda a miniszterelnök, Orbán Viktor

Guliyev leghíresebb, Magyarországhoz kapcsolódó ügye volt, amikor egy nyilatkozatában áldozatként állította be a „baltás gyilkos” néven elhíresült Ramil Safarovot. A férfi 2004-ben brutális módon meggyilkolta az örmény Gurgen Margarjant Budapesten, ahol mindkét katonatiszt egy NATO-nyelvtanfolyamon vett részt, és közös szobában aludtak. Safarovot Budapesten életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték, ám 2012 augusztusában Safarovot a magyar hatóságok átadták Azerbajdzsánnak, ahol őt ünnepelt hősként fogadták, kegyelemben részesítették, szabadon engedték.

Ramil Safarov nem hős, hanem a körülmények áldozata, ugyanolyan áldozat, mint az általa meggyilkolt örmény tiszt. Ha a múltban nem történt volna meg az örmény agresszió, ha a területeink nem lennének most is megszállva, és a Safarov családot nem űzték volna el a szülőföldjéről, nem történt volna ilyen tragédia”

– mondta Guliyev az Origónak 2013-ban, egy évvel a férfi kiadatása után.

Áder rajta kívül Othmar Ederernek, az osztrák GRAWE–Vermögensverwaltung AG Igazgatótanácsának elnökének is kitüntetést adott át, esetében a Magyar Érdemrend lovagkeresztjét. Ederer ezt

„a GRAWE–Vermögensverwaltung cég magyarországi leányvállalatának megalapítása, valamint a magyar GRAWE Életbiztosító sikeres működtetése érdekében végzett több évtizedes munkája elismeréseként” vehette át az államfőtől.

Forrás

Nem először hajtunk fejet  az azeri nagyság előtt

Az AzerTag nevű portál szerint Lévai megköszönte a Batthány László nevét viselő alapítványban végzett munkáját és azt is, hogy szíves vendéglátójuk volt a márciusi Bakuban tett látogatásukkor. Annyira jó az azeri és a magyar elnöki pár között a viszony, hogy korábban Orbán a Magyar Érdemrend középkeresztjével tüntette ki Aliyevát. Azt azért még érdemes megemlíteni, hogy Aliyev 2014-ben az első volt a legkorruptabb politikusokról összeállított világlistán, aminek a mi kormányfőnk 2016-ban csak a harmadik helyet érte el. Azerbajdzsán egyik fontos szövetségese az Orbán-kormánynak, amit mi sem bizonyít jobban, hogy öt évvel ezelőtt bevállalva egy teljes nemzetközi botrányt, átadták az örmény katonatársát álmában megölő baltás gyilkost Azerbajdzsánnak, ahol a férfi nemzeti hősként ünnepelve mentették fel. Cserébe Örményország megszakította a diplomáciai kapcsolatot Magyarországgal. (forrás: index.hu)

Újabb plecsni egy azerinek

A Magyar Érdemrend középkeresztje kitüntetés adta át 2018-ban Szijjártó Péter külgazdaság és külügyminiszter csütörtökön azerbajdzsáni kollégájának, Elmar Mammadyarovnak. Az Áder János köztársasági elnök által adományozott kitüntetést Szijjártó Péter New Yorkban adta át, ahol részt vesz az ENSZ-közgyűlés csúcsszintű ülésszakán. Mammadyarov egyebek között a két ország közötti stratégiai partnerség fejlesztésében és kiterjesztésében játszott szerepéért részesült a kitüntetésben.

Szijjártó Péter méltatta

azerbajdzsáni kollégájának tevékenységét a kétoldalú kapcsolatok szorosabbá tételében, és hangoztatta, hogy Azerbajdzsán fontos szereplő az Európai Unió keleti partnerségi programjában, valamint Magyarország úgynevezett keleti nyitási politikájában. Mindezt egyrészt gazdasági tényezők indokolják, köztük a gyorsan fejlődő azeri gazdaság befektetéseket vonzó képessége, de kiemelkedő az európai energiabiztonságban játszott szerepe is azzal, hogy hozzájárul az európai unió gázellátásának diverzifikálásához, pótlólagost gázforrásokat biztosít. Mammadyarov a kitüntetésért köszönetet mondva méltatta a két kormány közti szoros együttműködést a legmagasabb szinten is. Ő is hangsúlyozta, a keleti partnerség politikájának fontosságát mindkét fél számára.

 

azeri

2 thoughts on “Orbán felterjesztette, Áder rábólintott és már adta is át: a Magyar Érdemrend középkeresztjét kapta azeri nagykövetet, aki szerint a baltás gyilkos csak áldozat!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük