Lesz szombaton pót-tűzijáték? Most úgy néz ki, hogy….

Meteorológus legyen a talpán és a regnálótól független, aki a Palkovics nevével fémjelzett retorzió után és a szakma szabályainak ismeretében jóslásba bocsátkozik a 27-i “tűzijáték-esőnappal” kapcsolatban. Hozzáértés híján nem vállalkozunk ilyesmire, csak bemutatjuk, ami csütörtökön tudható…..

Most úgy néz ki…..

A Pártai Lucia nevéhez kötődő Eumet.hu szerint

szerda este, illetve az éjszaka első felében fokozatosan észak felé húzódnak, elgyengülnek a szórványosan előforduló zivatarok. Lecsökken a felhőzet, kitisztul az égbolt. Hajnalban itt-ott párásság képződhet.

Csütörtökön a reggeli párásság eloszlik, napsütéses – fátyolfelhős, kissé fülledt idő alakul ki. A délután folyamán ismét megszaporodnak a gomolyfelhők, de marad a napsütéses időjárás. A gomolyokból elszórtan, késő délután, este, elsősorban a Nyugat-Dunántúl és az Északi-középhegység térségében kialakulhatnak kis körzetet érintő zivatargócok, de az ország túlnyomó részén nem esik csapadék. Éjszaka általában gyengén felhős, csillagfényes idő alakul ki. A szélvédett völgyekben párásság képződhet. A hőmérséklet jellemző átlaga (oC):

  • csütörtök reggel 17 – 21,
  • csütörtök délután nyugaton 30, keleten 34,
  • péntek reggel 17 – 22,
  • péntek délután 31 – 35 fok körül alakul.

…és 27-én, szombaton!

forrás: eumet.hu

Szombaton túlnyomórészt napos, meleg időre, visszatérő hőségre készülhetünk. Délután elvétve, kis eséllyel előfordulhat gyenge záporeső, esetleg zivatar. Erre leginkább a nyugati határvidéken, az Alpokalja térségében látszik most esély, az ország döntő részén azonban nem hullik csapadék. A jellemző maximum hőmérséklet péntektől, országszerte 34 fok körül alakul.

Jövő hétfőn, kedden is hasonlónak látszik a légköri helyzet, de tovább fokozódhat a fülledtség és a légköri labilitás, ezzel országszerte nő a délutáni csapadékhajlam, mely szórványos záporok, zivatargócok formájában hullhat. Északnyugaton már mérséklődhet kissé a meleg. Kedd éjszakára körvonalazódik egy hidegfront érkezése, melyhez kiadósabb eső is társulhat.

A hónap utolsó napja még igen bizonytalanul előrejelezhető. A friss számítások alapján az látszik valószínűbbnek, hogy egy mediterrán ciklon hozhat felhős, záporos, zivataros, hűvösebb időt.

Biometeorológia

Csütörtökön már nem lesz számottevő fronthatás, de marad a fülledtség és fokozódik a nappali felmelegedés. Ismét több napig 4-5 fokkal a sokéves átlag fölé várható a napi maximum hőmérséklet.

A fülledtség, magas páratartalommal hatására a megfigyelések szerint a szívinfarktusok száma, a keringési elégtelenség tünetei ill. a vérnyomás ingadozások gyakorisága nő. A szokásostól hevesebb tünetek, fulladás, erős szegycsont mögötti fájdalom esetén feltétlen keressék fel kezelőorvosukat vagy a legközelebbi ügyeletet.

A tünetek megelőzésére kerüljék az erős fizikai munkát és pontosan vegyék be az előírt gyógyszereket! A 30 fokos vagy a feletti hőmérséklet megterhelő a szervezet számára, melyet a direkt napfény kerülésével és a megfelelő mennyiségű folyadék (2-3 lier, tiszta víz) bevitelével ellensúlyozhatunk.

Ha megírná véleményét, vagy megvitatna ezt-azt másokkal, esetleg kérdése lenne a cikkel kapcsolatban, Facebook oldalunkon megteheti!

FRISS!

One thought on “Lesz szombaton pót-tűzijáték? Most úgy néz ki, hogy….

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.