Lezsák Sándor: a türk és hun tudatú népek közösségformáló erejét erősíti a Kurultaj

A Kurultájjal az volt a cél, hogy a közép-ázsiai türk, hun tudatú népek közösségformáló erejét próbálja erősíteni – hangsúlyozta Lezsák Sándor, a Magyar Országgyűlés alelnöke, a Kurultaj és az Ősök napja elnevezésű rendezvény fővédnöke, a Lakitelki Népfőiskola vezetője az eseményt beharangozó sajtótájékoztatóján.

Első alkalommal rendezik meg a lovasíjász világkupát, de óriásjurta, kiállítások és népzenei koncertek is várják a látogatókat

Lezsák Sándor beszámolt arról, hogy június végén Kirgizisztánban részt vett a turáni államok szövetségének parlamenti közgyűlésén, és azt tapasztalta, hogy a Kurultaj élő valóság, a tekintélye pedig erősödött az elmúlt tizenöt éveben.

Kiemelte, hogy a Kurultáj iránti érdeklődés már nemcsak a hagyományőrzés és a kutatások területén, hanem a diplomáciában, a gazdasági életben és a művészetek terén is erősödik. 

Beszélt arról is, hogy a közelmúltban jelent meg egy ázsiai leveleket és fényképeket tartalmazó kötet, illetve egy kazah szólásokat és mondásokat tartalmazó gyűjtemény is. A következő antológia pedig készülőben van, és 26 nép szerelmes verseit tartalmazza majd. 

A Kurultáj – amely a tudományban, a sportban és a népi diplomáciában öregbíti Magyarország hírnevét – a legnagyobb magyar hagyományőrző ünnep, hiszen itt találkoznak és emlékeznek a magyar közösségek történelemformáló közös őseikre – jelentette ki Bíró András Zsolt antropológus, a Magyar Turán Alapítvány elnöke.

Kifejtette: a magyarság vendégül látja az elmúlt években kialakult együttműködések mentén mindazokat a hun és türk tudatú népeket, amelyek kulturálisan, genetikailag, az irodalmukban, önazonosságukban és az élet bármely területén közösséget vállalnak ezzel a szellemi és kulturális közösséggel.

A Kurultajnak nagyon fontos szerepe van a Kárpát-medencei magyarság kulturális egyesítésében, hiszen itt találkoznak a hagyományőrzők és a látogatók is Erdély, a Felvidék, a Délvidék, Kárpátalja minden magyarlakta régiójából.

Hozzátette: ebben az összefogásban – amelynek Bugac lett a központja – Törökországtól Mongóliáig, Szibériától a Kaukázus vidékéig huszonhét ország vesz részt tudományos előadásokkal, kiállításokkal és kulturális műsorokkal. Rámutatott: a háborús és járványhelyzet megnehezítette ugyan a szervezést, de a magyar kormány – amely tíz éve támogatja az eseményt – segítségével sikerült megvalósítani azt.

A világ legnagyobb, 26 méter átmérőjű, hét méter magas jurtájában kapnak helyet a magyar-hun-avar örökséget bemutató régészeti és antropológiai kiállítások

A színpadon népzenei és táltoszenei programokkal várják az érdeklődőket, akik a kézműves vásár portékáiból is válogathatnak. A látogatók évek óta növekvő száma szükségessé tette a rendezvény infrastruktúrájának fejlesztését is. A kétezer fős árnyékolt szabadtéri lelátó mellett baba-mama jurta, játszóház, pihenősátrak, párakapuk és ingyenes ivóvíz is a vendégek rendelkezésére áll.

Az idei Kurultajon felszólal többek között Kövér László, a Magyar Országgyűlés elnöke, Lezsák Sándor, a Magyar Országgyűlés alelnöke, a rendezvény fővédnöke, Baghdad Amreyev, a Türk Államok Szervezetének elnöke, Necmettin Bilal Erdoğan, az Ethnosport Világszövetség elnöke, Mehmet Süreyya Er, a TÜRKPA elnöke, Azamat Zhamankulov Kirgizisztán kulturális, sport- és tájékoztatási minisztere, Avazjon Karimov, Üzbegisztán sport- és turisztikai miniszterhelyettese, Sultan Raev, a Türksoy elnöke és Bíró András Zsolt, a Magyar Turán Szövetség elnöke, főszervező.

Forrás: Mediaworks

Kurultaj: Magyar Törzsi Gyűlés Bugacon

Friss híreink

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük