Lidl! Légyszi adj drágábban mindent, hogy „mimagyarok” is versenyképesek lehessünk!

A hét slágertémája volt, hogy a Lidl 99 forintért árulta a dinnye kilóját, aminek a vásárlók rém megörültek. Nem úgy a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, ami közleményben károkozással vádolta a multit.

És itt a megoldás!

Mert miért is volt kiakadva a nemzeti cuccos? Azért, mert ennyiért képtelenek kerítésen belül előállítani a minőségi árut, jelen esetben a dinnyét. No már most, ha szépen megkérné kormány-apó – és ő tud kérni, lásd legutóbb a Bige-sagat – a Lidl-t és a többi multit, hogy mindennek emelje meg annyira az árát, amennyiért a magyar termelők, termesztők és gyártók is elő tudják állítani a termékeket, akkor egycsapásra rentábilissá válnánk!

Mintha ilyen már lett volna! Ja, ez volt a párral ezelőtti átkos lényege, nem?

Az, hogy mi, a „vásárlóerő” ezzel rosszul járnánk, kit érdekel? Orbán és kormánya dicsőn jelenthetné mondjuk Németh Szilárd szájával, aki olyan remekül csinált bohócot magából, de főleg belőlünk a rezsicsökkentés kapcsán, hogy a kedves vezető megoldotta a magyar cégek gondját és a kanyarban már látni a Kánaánt.

Hogy mi is történt? Olvassa, aki lemaradt volna….

  • A hír: A Lidl 99 Ft/kg áron adja a görögdinnyét!
  • Vásárlói reakció: persze, hogy ott vesszük, hiszen finom és olcsó is!
  • Nemzeti” reakció: Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) nekirongyolt a Lidl Magyarországnak, mondván: a bolthálózat által a magyar dinnyeszezon közepén meghirdetett árletörő akció kárt okoz a magyar dinnyetermelőknek. Érvelésük szerint a Lidl által alkalmazott 99 forintos kilogrammonkénti ár mellett nem lehet jó minőségű dinnyét előállítani. A NAK szerint jelenleg a bekerülési költségeket is figyelembe véve kilogrammonként 150 és 200 forint közötti fogyasztói áron lenne árusítható a gyümölcs.

A kamara szerint

„az árletörő akcióval a Lidl mindenkinek kárt okozott”,

szerintük ugyanis a vásárlókat becsapják, mert nem kapnak minőségi magyar dinnyét, a termelőket pedig ellehetetlenítik, nem hagy náluk elég bevételt a minőségi dinnye termelésére.

  • Lidl magyarázat: azért csökkentette a görögdinnye kilogrammonkénti árát 99 forintra, mert a beszállítók támogatást kértek a földeken felhalmozódott dinnyefelesleg értékesítésében, erre ők nem csak árat csökkentettek, de elkezdték az áruházlánc külföldi egységeiben is a magyar dinnye árusítását, ami így szinte biztosan nem maradt volna a termelők nyakán
  • Lidl reakciója a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara ostromára: megemelte a görögdinnye kilogrammonkénti árát 20 forinttal 119 forintra

A mi reakciónk?

Felteszem nem vagyok egyedül, aki úgy véli, hogy baromi jó, hogy hazai terméket ajánlatos venni, hiszen ezzel segítjük vállalkozóinkat, de mi van akkor, ha az sokkal drágább, néha randább, sőt esetenként rosszabb? Lehet, hogy a magyar vállalkozóknak tenniük kellene azért, hogy a büszke magyar tőlük vásároljon? Esetleg beruházni, tanulni, összeállni? Amíg nem teszik, hiába kerítés, meg Orbán, versenyképtelenek maradnak.

Epilógus

Az Index péntek esti netes villámkörképe szerint egyébként a

  • Tescóban 109 forint a lédig görögdinnye kilója,
  • az Auchan online áruházában szintén 109 forint, míg
  • a Spar online boltjában 129 forint a kilónkénti ár.
  • A CBA-nak viszont van olyan üzlete, ahol továbbra is 99 forint a dinnye.

Mátrai Anna

További cikkek olvasása a szerzőtől, a nevére kattintva.

A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük