Liu Shaoang parádé Calgaryban - Városi Kurír

Sorting by

×

Liu Shaoang parádé Calgaryban

Az olimpiai bajnok magyar férfi váltó világcsúccsal győzött a rövidpályás gyorskorcsolyázók világkupa-sorozatának Calgaryban rendezett idénynyitóján, emellett Liu Shaoang a szombaton 500 méteren szerzett ezüstérme után, vasárnap 1000 méteren aranyat nyert, bátyja, Liu Shaolin Sándor pedig a legrövidebb táv második versenyén lett harmadik.

Hirdetés

A pjongcsangi aranynégyesből

az egyéves pihenőt tartó Knoch Viktor helyett Krueger Cole szerepelt a Liu testvérek és Burján Csaba mellett. A kvartett az 5000 méteres táv végén magabiztosan előzte meg a dél-koreai és a holland négyest az ötcsapatos fináléban, ráadásul a 6:28.625 perces idő világrekordot jelentett. Az eddigi csúcsot az amerikaiak 6:29.052 perccel tartották közel egy éve, ennél most az első három váltó jobbat ért el. A második és a harmadik koreai és holland kvartett között mindössze 22 ezredmásodperc volt a különbség.

„Valóban nem vezettünk a váltóban, csak a legvégén, de ezek szerint ez kell a győzelemhez –nevetett Liu Shaoang. – Én egyébként nem éreztem azt, hogy világrekord születhet, azt azért igen, hogy gyorsan megyünk. Nagyon elfáradtam ezen a világkupán, de a váltódöntő végén érzett öröm mindent feledtetett. Majdnem annyira örültünk, mint Pjongcsangban! De én az olimpia után is megmondtam, hogy nem változik semmi, ezentúl is minden versenyen az éremért megyünk majd. Lehet, hogy az nem lesz mindig arany, de a cél csak ez lehet. És most arany is lett belőle!”

Calgary
Fotó: Derek Leung – International Skating Union (ISU)

A 20 éves Liu Shaoang egyéniben is parádésan szerepelt

Egészen magabiztos versenyzéssel bizonyult a legjobbnak, ugyanis a negyed- és az elődöntőből is futamgyőztesként jutott tovább, majd a táv 2016/17-es szezonjának bajnokaként a fináléban sem talált legyőzőre, noha a befutó rendkívül szoros volt, ugyanis a második dél-koreai Park Dzsi Vont mindössze 50, a harmadik kínai Zsen Ce-vejt 65 ezreddel előzte meg.

„Amikor bejutottam az elődöntőbe ezer méteren, megállapítottam, hogy egész könnyű kis futam vár rám –mesélte Liu Shaoang. – A továbbjutás nem is okozott gondot, aztán megnéztem a fináléba jutottak névsorát, és felvetődött bennem, lehet, hogy képes vagyok megnyerni a döntőt? Linával megbeszéltük a futam előtt, hogy minél hamarabb az élre állok, vagyis mindaz, amit kívülről látott mindenki, tudatos és előre eltervezett volt. Éreztem, hogy képes vagyok nyerni, akkor már nem kérdésként kattogott az agyamban mindez. Addigra már elszállt az izgalom is, mert azért a verseny során, és főként a futamok előtt izgultam kicsit. Persze, nem volt olyan stresszes ez a világkupa-viadal, mint az olimpia, de nyugodt sem…”

A kanadai városban rendezett második 500 méteres verseny

negyeddöntőjében mindkét magyar, az egyaránt ötkarikás aranyérmes Liu Shaolin Sándor és Burján Csaba azonos futamba kapott besorolást, de ebben a sorrendben végeztek az első és második helyen, így mindketten folytathatták a küzdelmet. A legjobb tíz között már csak előbbi járt sikerrel, így az első 500-as versennyel ellentétben a kisdöntő helyett a fináléba, míg Burján futamharmadikként a B döntőbe került.

Hirdetés

Az idősebbik, 22 esztendős Liu fivér ezúttal harmadik lett a szám specialistája, a szombaton is győztes kínai Vu Ta-csing, illetve a kazah Abzal Azsgalijev mögött. Burján a B döntőt harmadikként zárta, így összesítésben hetedik lett.

A nőknél ezúttal csak Jászapáti Petra volt érdekelt egyéniben,

méghozzá ezúttal is 500 méteren, de a negyeddöntő jelentette számára a végállomást, így 11. lett, azaz nem tudta megismételni szombati bravúrját, amikor a B döntő megnyerésével ötödik helyen végzett.

A vk-programban ezen a viadalon debütáló vegyesváltó kisdöntőjében Varnyú, Burján, Jászapáti, Bácskai Sára Luca összeállításban szerepeltek a magyarok, de szabálytalanság miatt kizárták őket, így nyolcadikként zártak.

Férfiak

500m:

 1. Dajing Wu (kínai)
 2. Abzal Azsgalijev (kazah)
 3. Liu ShaolinSándor

1000m:

 1. Liu Shaoang
 2. Ji Won Park (dél-koeai)
 3. Ziwei ren (kínai)

5000m, váltó:

 1. Magyarország 6:28.625 perc
 2. Dél-Korea 6:28.857
 3. Hollandia 6:28.879

Nők

500m:

 1. Lara van Ruijen (holland)
 2. Kexin Fan (kínai)
 3. Alyson Charles (kanadai)

1000m:

 1. Suzanne Schulting (holland)
 2. Sofia Prosvirnova (orosz)
 3. Veronique Pierron (francia)

3000m, váltó:

 1. Oroszország 4:03.925 perc
 2. Dél-Korea 4:03.966
 3. Kanada 4:05.267

A vk-sorozat jövő péntektől vasárnapig az egyesült államokbeli Salt Lake Cityben folytatódik.

Forrás: MOKSZ/MT

Hirdetés
átver

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.