Ma megint odalép nekünk Medárd —  újabb viharok, záporok, zivatarok

Medárd napja, június 8.  a népi időjóslás egyik sarokköve, mely szerint ha ezen a napon esik, akkor 40 napig abba se hagyja a sírást az ég. Az idei évben eddig sajnos bejött a jóslás, és a napokban sem lesz ez másként.

Szerdán sem várható lényegi változás az időjárásban

Folytatódik az alapvetően felhős, fülledt, de az évszakos átlagnál hűvösebb időjárás sokfelé, de szórványos jelleggel előforduló időszakos esőkkel, záporokkal. A délután folyamán ismét nő a légköri labilitás, azaz a zivatargócok kialakulásának esélye is. Felhőszakadással, jéggel és viharos kifutószéllel kísért heves zivatarokra elsősorban a Tiszántúl térségében, illetve a Tisza mentén van esély. Általában mérsékelt É-i szél fúj, de zivatarok környezetében viharos lökések kísérhetik.

Éjszaka is marad a borongós ég, és számolni kell további csapadékgócok előfordulásával. Elsősorban a Duna-Tisza közén és az Északi-középhegység térségében várható csapadék, de másutt sem kizárt.

Csütörtökön is hasonlóan alakul az idő

A Dunántúl térségében borongós időben elsősorban délelőtt várható eső, zápor, majd délutánra csökken a csapadékhajlam és kissé a felhőzet is. Késő délután, este azonban elszórtan kialakulhatnak záporok. Zivatarnak a délnyugati határvidéken van inkább csak esélye a térségben. Élénk, olykor erős É-i szél fúj. Jóval hűvösebb lesz az évszakos átlagnál.

– A Dunától keletre is zömében felhős, de fülledt idő lesz jellemző átmeneti naposabb időszakokkal. Szünetekkel, szórványosan, de egész nap előfordulhat eső, zápor. A délutáni, esti időszakra pedig ismét megnő a felhőszakadással, viharos kifutószéllel, néhol jéggel is kísért hevesebb zivatarok kialakulásának esélye.

A jellemző hőmérséklet átlaga (oC):

szerda reggel 15 – 18,

szerda délután nyugaton 18 – 22, keleten 21 – 24,

csütörtök reggel 17 fok körül alakul.

A folytatásban?

– Vasárnapig előreláthatólag marad a változékony, fülledt, csapadékra hajló időjárás. A felhők lesznek túlsúlyban, csak időszakos, illetve bujkáló napsütésben bízhatunk. Lényegében bárhol, bármikor eleredhet az eső. Délelőttönként csendesebb esők, záporok lesznek jellemzőbbek, míg a délutáni, esti időszakban kedvezővé válnak a légköri feltételek a hevesebb zivatargócok, felhőszakadások kialakulásához is. Utóbbiakra elsősorban a keleti országrészben kell számítani. Nyugaton gyakori lesz az élénk, olykor erős É-i szél, másutt inkább csak zivatarok környezetében erősödhet meg a légmozgás.

– Jövő hét első napjaiban -még jelentős előrejelzési bizonytalansággal, de- szélerősödéssel kissé szárazabb levegő érkezhet fölénk észak felől. Átmenetileg több napsütésben, de szeles időben, kevesebb helyen kialakuló csapadékban bízhatunk.

Június utolsó hete hozhat tartósan 30 fok közeli hőmérsékletet a mai modellszámítások alapján.

Forrás: Eumet

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük