Magyar éremeső – Aranyérmes a női kajaknégyes

Takács Kincső szerint

500 méteren egyáltalán nem lepte meg őket a legnagyobb – és lényegében egyetlen – nagy rivális jó formája és fölényes győzelme.

“A kínaiaknál a férfi kenusok is kiváló formában érkeztek Szegedre, biztosan nagyon komolyan felkészültek a kvalifikációs vb-re” – nyilatkozta.

Az ezüstérmes Balla Virág (b) és Devecseriné Takács Kincső a női kenu párosok 500 méteres versenyének eredményhirdetésén. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Takács szerint a második döntőjüket, a 200 métert már kifejezetten tudták élvezni

“Ez volt az utolsó versenyünk az évben, a pályánk pedig közel volt a szurkolókhoz. Élvezetes és felejthetetlen volt” – emelte ki.

Férfi kajak kettes 200 méteren Balaska Márk tavaly és tavalyelőtt is nyert Birkás Balázzsal, utóbbi azonban most a négyesben küzd a kvótaszerzésért. A Honvéd 22 éves kajakosának a Angyalföldi VSE 25 éves versenyzője, Apagyi Levente az új párostársa, akivel – erődemonstrációt tartva, a mezőny többi részére több mint egy hajóhosszt verve – megnyerték az előfutamot. Azt ígérték, hogy hasonló teljesítmény várható tőlük a finléban is, de ez elmaradt. A bombaerős mezőnyben nem tudtak akkora lendülettel haladni, ahogy akartak, illetve voltak náluk erősebb egységek. Végül szoros befutóban – az oroszok és a lengyelek mögött, a németeket két századdal megelőzve – a harmadik helyet sikerült megkaparintaniuk.

A sprinttávon bronzérmes lett a magyar férfi kajakpáros, Apagyi Levente leginkább azt sajnálta, hogy nem tudta hozzásegíteni társát, Balaska Márkot sorozatban a harmadik vb-aranyérméhez K-2 200 méteren.

“Izgultam egy kicsit a verseny előtt, Márk próbált segíteni, nyugtatni, kár, hogy elrontottuk a rajtunkat” – tette hozzá Apagyi Levente.

Balaska szerint – aki 2017-ben és 2018-ban is Birkás Balázzsal lett vb-aranyérmes ebben a számban – a rajt pillanata döntött a sorsukról, amikor az egyensúlyt keresve éppen megbillentek.

“Különben kihoztuk magunkból a maximumot, egy aprócska hibával. De ez 200 méter, itt semmilyen hiba nem fér bele” – mondta Balaska Márk.

Hozzátette: nem állnak meg, a vb és az érem jó állomás volt számukra a folytatáshoz.

Férfiak

K-2 200 m, világbajnok:
Jurij Psztrigaj, Alekszandr Djacsenko (Oroszország) 33.05 mp
2. Piotr Mazur, Bartosz Grabowski (Lengyelország) 33.10
3. BALASKA MÁRK, APAGYI LEVENTE 33.30

Nők

C-2 200 m, világbajnok:
Lin Ven-csün, Csang Lu-csi (Kína) 44.69 mp
2. BALLA VIRÁG, DEVECSERINÉ TAKÁCS KINCSŐ 45.16
3. Dilnoza Rahmatova, Nilufar Zokirova (Üzbegisztán) 46.60

C-2 500 m, világbajnok:
Hszü Si-hsziao, Szun Meng-ja (Kína) 2:02.81 p
2. BALLA VIRÁG, DEVECSERINÉ TAKÁCS KINCSŐ 2:04.49
3. Volha Klimava, Nagyezsda Makarcsanka (Fehéroroszország) 2:07.74

A bronzérmes Kozák Danuta a női kajak egyesek 500 méteres versenyének eredményhirdetésén. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Kozák: az egész évem olyan hullámzó volt, mint ez a döntő

Az ötszörös olimpiai bajnok Kozák Danuta olyan hullámzónak tartja egész éves teljesítményét, mint a döntőbelit.

Az ötszörös olimpiai bajnok Kozák Danuta ismét összecsapott 500-on a női kajak másik korszakos egyéniségével, a sprinttáv királynőjének számító új-zélandi Lisa Carringtonnal. Az UTE 32 éves versenyzője olimpiai és vb-címvédőként kezdte a versenyt, de utóbbi címét a befutó után kénytelen volt átadni Carringtonnak, aki bombaformában versenyez Szegeden. Az új-zélandi rajt-cél győzelmet aratott, és csak a hátát nézhették a riválisok.

Az ezúttal kissé darabosan, erőlködve mozgó Kozák végig harcban volt az éremért, s végül a fehérorosz Volha Hudzenka mögött – aki júniusban a minszki Európa Játékokon is megelőzte őt – harmadikként ért célba, megszerezve ezzel a magyar kajak-kenusport 500. vb-érmét. Az első öt helyezett kapott kvótát, így Magyarországnak is jutott egy.

“Nagyon hullámzó év van mögöttem, amelyben inkább völgyek voltak, mint csúcsok. Ilyen volt ez a pályám is a döntőben” – mondta.

Hozzátette: miután rosszul rajtolt, ezúttal egy kimondottan mély hullámvölgyből kellett kijönnie ahhoz, hogy dobogós helyen végezzen.

“Ilyet korábban soha nem éltem át, már a középfutamom is nagyon stresszes volt. A döntő jobban sikerült, de valami még így is hiányzott” – fogalmazott.

Kiemelte: sokat segített, hogy a szombati középfutam után korábbi versenyzőtársával, Szabó Gabriellával ki tudtak menni a vízre egy párosedzésre.

“Az nagyon sokat segített, hiszen Gabival gyerekkorunk óta ismerjük egymást, sokat versenyeztünk párosban. Jó volt látnom, éreznem őt a hajóban magam előtt, lekövetni a mozgását. Gabi igaz barátként mindig a szívét, lelkét odaadta, ha a segítségére volt szükségem.”

“A mozgásom valahogy nem az igazi, pedig korábban megbízhatóan stabil volt. Már a vb előtti utolsó pár hétben is adódtak vele gondjaim. Úgy látszik, ez van nekem megírva, Szegeden nem tudok vb-t nyerni 500 méteren egyesben” – fűzte hozzá.

Kozák elmondta, versenyzőként egy pillanatra sem rendült meg a bizalma edzőjével, Somogyi Bélával szemben, és nemcsak azért, mert feleségként is bízik a férjében.

“Tudom, hogy ő is maximálisan bízik bennem, és azt talán csak én tudom igazán, hogy milyen sokat dolgozik velem, értem, és milyen lelkiismeretesen végzi a munkáját” – közölte.

Nők:

K-1 500 m, világbajnok:
Lisa Carrington (Új-Zéland) 1:55.76 p
2. Volah Hudzenka (Fehéroroszország) 1:57.39
3. KOZÁK DANUTA 1:58.01

(MTI)

Visszanéző:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük