Magyar György: a járvány mellett tombol a magyar Abszurdisztán is?

Az innovációért és technológiáért felelős miniszter az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető tömeges megbetegedést okozó humánjárvány megelőzése, illetve következményeinek elhárítása, az emberek egészségének és életének megóvása érdekében, a járvány terjedésének modellezése, elemzése céljából jogosult bármely rendelkezésre álló adat megismerésére, kezelésére. A kormányrendelet szerint erre nincs semmilyen határidő, sem külső kontroll.

Ez a jogállam csődje

Ha egy jogszabály azt mondja ki, hogy a járványhelyzetben „bármely” adatot le lehet kérdezni, akkor abba tényleg szinte minden belefér. A célhoz kötöttséget azonban számon lehet kérni, a cél pedig egyértelműen a járványhelyzettel van összefüggésben. Vagyis: a megelőzésre és a következmények elhárítására vonatkozó adatokról van szó, ezen a rendelet sem léphet túl. Erről a Klubrádió kérdezett, és a teljes beszélgetés itt hallgatható meg.

A rendelet egyébként így szól:

„Az innovációért és technológiáért felelős miniszter – mint a kormány tudománypolitikáért és informatikáért felelős tagja – az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető tömeges megbetegedést okozó humánjárvány megelőzése, illetve következményeinek elhárítása, a magyar állampolgárok egészségének és életének megóvása érdekében, a járvány terjedésének modellezése, elemzése céljából jogosult bármely rendelkezésre álló adat megismerésére, kezelésére”.

Ez elég durván hangzik,

mert ha egy jogszabály azt mondja ki, hogy „bármely” adat, akkor abba nagyjából minden belefér. Alapvetően persze a járvány megelőzésére és következményeinek elhárítására vonatkozó adatokról lehet szó, s a rendelet például nem vonatkozhat arra, hogy titkos adatgyűjtéssel – amihez adott esetben bírósági engedélyre lehet szükség – szerezzenek meg információkat.

A jogszabály azonban igen tág lehetőséget teremt arra, hogy kikérjenek adatokat, kezeljék, összegyűjtsék azokat, miközben nem tudni, hogy kit keresnek meg és milyen válasz érkezik a megkeresésre.

A „rendeleti kormányzás” már csak emiatt is visszaélésekre ad lehetőséget

Ki tudja, hogy ezek a „bármely” adatok mit jelentenek, szenzitívek-e, nem lépik-e túl az illetékes szervek a hatáskörüket ezek kezelésénél.

Ráadásul ebben az esetben is megvan a korlátlanság, hiszen nem mondja meg a rendelet, hogy az adatkezelés meddig tart, mert még azt sem teszi hozzá a jogalkotó, hogy a járvány végéig.

Arról nem is beszélve, hogy a kormány folyamatosan azt hangoztatja: a parlament bármikor dönthet a veszélyhelyzet megszüntetéséről. Csak azt felejtik el hozzátenni, hogy a jelenlévő képviselők kétharmadának kellene úgy szavaznia, hogy a kabinettől visszavonják a „rendeleti kormányzás” jogát.

Az országgyűlési frakciók összetételének ismeretében ennek mennyi a reális lehetősége? Nulla!

A kormányzat a járványveszélyt tehát

a saját hatalmának megszilárdítására, fenntarthatóságára, megdönthetetlenségére használja fel, ami egyértelműen visszaélés a járványhelyzettel, ami teljesen elfogadhatatlan. Elég utalni arra, hogy a kórházi ágyak felének – majd hatvan százalékának – kiürítése kapcsán az emberi életekkel tartottak főpróbát, meg hadgyakorlatot, majd amikor ezt a fejükre olvasták, akkor közölték, hogy ténylegesen az ágyak mindössze két százalékának felszabadításáról volt szó.

Tényleg ennyire hülyének néznek minket?

Egyébként a témában a Halmai Gábor alkotmányjogásszal folytatott beszélgetést itt hallgathatják meg, Kim Lane Scheppele, a Princeton Egyetem alkotmányjogász professzora és Halmai közös elemzését pedig itt olvashatják.

Forrás

2 hozzászólás

 • Avatar
  2020.04.27 - 14:56
  Közvetlen hivatkozás

  Tisztelt Magyar Úr!
  Még most is pártsemleges, független 65 éves 1-es szem.-i számú vagyok! (Igaz, úttörő és KISZ-tag voltam!!!)!
  A Való-Világ az, hogy nekünk EZER MÁS GONDUNK VAN, MINT AZ, hogy: “A jogszabály azonban igen tág lehetőséget teremt arra, hogy kikérjenek adatokat, kezeljék, összegyűjtsék azokat, miközben nem tudni, hogy kit keresnek meg és milyen válasz érkezik a megkeresésre.” Nekünk a DUMAKÉPESSÉGÜNKKEL NEM SIKERÜLT MILLIÁRDOKAT KERESNÜNK, – és MI a VAGYON NYILATKOZATUNKAT a VALÓS ADATOKKAL KI MERJÜK TÖLTENI, illetve ha kérdezik kimerjük az IGAZT MONDANI – NEKÜNK EZ NEM KÍNOS KÉRDÉS, NEM MISMÁSOLUNK, (vagy “nem akarunk Nyilatkozni erre a kérdésre ) – BÚJUNK KI A VÁLASZ ALÓL!!!! PEDIG MÁR MI IS LEGALÁBB 20-ÉVE RÁJÖTTÜNK, hogy 1989-ben NEM RENDSZER VÁLTÁS -, HANEM GENGSZTER VÁLTÁS VOLT!!!
  Nagyon igaza volt annak a SZEMÉLYNEK AKI EZT ANNO ELŐSZÖR KIMONDTA!!! a Tisztelt Horn Úrék (akiben én NAGYON BÍZTAM, és ELŐSZÖR MÉG ÖNÖKRE IS ADTAM a SZAVAZATOMAT, ( bár nem tudom, hogy akkor Ön melyik oldalon állt??? )? – már 89-ben megalkották az ORSZÁGUNK KIÁRUSÍTÁSÁT, MELLYEL MINKET “hiszékeny BALEKOKAT JÓL BETETTEK” – S MI EL IS HITTÜK!!! Nagyon igaza volt annak a SZEMÉLYNEK AKI EZT ANNO ELŐSZÖR KIMONDTA!!! a Tisztelt Horn Úrék (akiben én NAGYON BÍZTAM, és ELŐSZÖR MÉG ÖNÖKRE IS ADTAM a SZAVAZATOMAT, ( bár nem tudom, hogy akkor Ön melyik oldalon állt??? )? – már 89-ben megalkották az ORSZÁGUNK KIÁRUSÍTÁSÁT, MELLYEL MINKET “hiszékeny BALEKOKAT JÓL BETETTEK” – S MI EL IS HITTÜK!!!
  ÖN NEM HISZI EL, DE MA AZ ORSZÁGBAN NINCS EGYETLEN TISZTESSÉGES PÁRT SEM – ÍGY CSAK A TIZEDÉT ÉRDEMELNÉK MEG az ÁLLAMI ( illetve A MI PÉNZÜNKBŐL!!!)! DE, A SOK ROSSZ KÖZÜL, MÉG MINDIG A JELENLEGI a LEGJOBB, mert egy valaki kell ) – MÉG HA CSAK FÉLIG ÉRTEK is VELÜK EGYET!!! KI LENNE JOBB, AKI MÁR POFÁTLANUL ÁTVERT MINKET, és MOST 100 %-ig az AMNÉZIÁBAN SZENVEDŐ FLETÓ??? MIÉRT NEM HORDJA A NYAKÁBAN MOST IS a „CIGÁNY VAGYOK ÉN IS TÁBLÁT”, amivel a nejének a nyakukban végig vonultak Pesten?? – mert közülük már többen bebizonyították, hogy NEM SZÉGYEN KÖZÉJÜK TARTOZNI, CSAK ÚGY IS KELL BESZÉLNI és CSELEKEDNI IS!!! HA KELL ÖNÖKNEK IS ODAADOM AZ ADATOMAT, az én AGYAMAT MÁR ÚGY SEM TUDJÁK ÁTMOSNI! Tisztelettel: id Krajnyák István

  Válasz
 • Avatar
  2020.04.27 - 23:24
  Közvetlen hivatkozás

  Magyar Abszurdisztán? Az 1000 éve itt van folyamatosan, szakadatlanul és töretlenül…

  Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük