Mi lesz a nyugdíjszámítással, ha a munkáltató nem fizet járulékot koronavírus idején?

Minden munkavállalót érintő a kérdés, hogy beleszámít-e a nyugdíjjogosultság kiszámításába, ha a munkáltatója él a járulékfizetési kedvezménnyel és nem fizeti be a rá kirótt penzumot a veszélyhelyzet alatt.

Nincs vész…..

Ha a munkáltató járulékfizetési kedvezménnyel élt a koronavírus idején, akkor a munkavállaló a márciustól júniusig terjedő időszakra is biztosított lesz.

Tehát ezen keresőtevékenysége alapján nyugdíjra jogosító szolgálati időt szerez, keresetét pedig figyelembe kell majd venni a majdani nyugdíjának megállapításakor – írta a muon.hu.

Az adózóna szakértőjét kérdezték arról, hogy jelen helyzet befolyásolja-e a nyugdíjba vonulása időpontját, és a pandémiás időszak beletartozik-e a szolgálati időbe?

A kérdező jövőre menne nyugdíjba, és a munkáltatója most nem fizet után járulékot az új szabályozás alapján, a szakértő válaszából kiderült, hogy nem kell félnie, mert biztosított maradt erre az időszakra.

A járulékkedvezményt

a 2020. március, április, május és június hónapokra vonatkozó adó- és járulékfizetési kötelezettség esetében kell alkalmazni.

A rendelet kimondja, hogy a járulékfizetési kedvezmény nem érinti a biztosított társadalombiztosítási és munkaerőpiaci ellátásokra való jogosultságát és az ellátások összeg.

(A koronavírus világjárvány nemzetgazdaságot érintő hatásának enyhítése érdekében szükséges azonnali intézkedésekről szóló 47/2020. kormányrendelet közterhekkel kapcsolatos részletszabályairól és egyes új intézkedésekről szóló 61/2020. kormányrendelet 1. paragrafusának (2) bekezdése rendelkezik arról, hogy a Tbj. szabályaitól eltérően a rendeletben meghatározott főtevékenységet (beleértve a vendéglátást) folytató foglalkoztatónál munkaviszonyban lévő természetes személy, egyéni vállalkozó és a Tbj. szerinti társas vállalkozó esetében a járulékalapot képező jövedelem után kizárólag a 4 százalékos mértékű természetbeni egészségbiztosítási járulékot, de legfeljebb 7710 forint összeget kell megfizetni.)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük