Magyar Orvosi Kamara továbbra sem hagyja magát

A Magyar Orvosi Kamara kérdőívet küldött körbe a tagságnak, hogy reális képet kaphasson valós támogatottságukról. A kérdőív kitöltése őszinteséget kíván, hiszen a jövedelmekre és a hálapénz nagyságára is rákérdez, természetesen anonim módon. De csak így lehet reális képet alkotni az orvostársadalom jelenlegi helyzetéről – írja az mfor.

Kérdőív a MOK-tól

Még soha nem készült ilyen transzparens “átvilágítás” az orvostársadalomról. A cél ugyanis: minél többen töltik ki a kérdőívet, annál könnyebb lehet a törvényt rendeletekkel finomítani. Mert hogy kell finomítani, abban szinte minden orvos egyetért.

A kérdőív tehát leginkább az orvosi béremelésről és a paraszolvenciáról szeretne árnyaltabb képet kapni, hogy a rendeletalkotási időszakban ennek ismeretében tudjanak lépni. A kérdőívet név nélkül kell kitölteni, a személyiségi jogokat nem sérti. A kérdéssor végén külön nyilatkozhatnak arról is az orvosok, hogy aláírnák-e az új jogviszonyáról szóló szerződést, ha nem módosul a törvény.

A MOK olyan alapadatokon túl, mint a nem, a területi megoszlás és a szakterület után többek között olyasmikre kíváncsi, mint:

 • az elmúlt egy évben hetente átlagosan hány órát dolgozott, ügyeletet és minden munkaviszonyt beleszámítva
 • közalkalmazott, vállalkozó vagy magáncégnél van-e
 • az alapellátásban, a fekvőbeteg, vagy a járóbeteg-ellátásban dolgozik-e
 • van-e magánrendelése?
 • NEAK-finanszírozott munkahelyén hány órát dolgozott hetente az elmúlt egy évben?
 • hétvégére és hétköznapra eső ügyeleteinek száma egy hónapban
 • teljes nettó jövedeleme az elmúlt egy év átlagában
 • egyetért-e a MOK bértáblájával
 • dolgozott-e külföldön orvosként, ha igen, mely országban, ha épp most külföldön is vállal munkát, mennyi időt tölt ott?
 • elfogad-e hálapénzt és ez havi átlagban mekkora összegre tehető?
 • mit gondol a törvény jelenlegi formájáról?
 • a törvény mely tartalmi elemét korrigálná mindenképpen?
 • a másodállások vállalásával kapcsolatos álláspontok között öt alternatívát lehet bejelölni
 • ha nem írja alá az új szerződést, hol akarja folytatni?

A kérdőív végén a Magyar Orvosi Kamara kérésére az orvosok nyilatkozhatnak arról, hogy a MOK által célként kitűzött törvénymódosítás elmaradása esetén aláírja-e az új szerződést, vagy sem. A kamara a kérdőívben hangsúlyozza: csak így lehet megfelelő érdekérvényesítést elérni, egyúttal arra kérik az orvosokat, kizárólag akkor nyilatkozzanak NEM-mel, ha valóban minden körülményt figyelembevéve sem írnák alá az új szerződést.

Kapcsolódó

Magyar Orvosi Kamara

Egy hozzászólás itt: “Magyar Orvosi Kamara továbbra sem hagyja magát

 • Avatar
  2020.10.21 - 22:52
  Közvetlen hivatkozás

  Hat igen. A Kadar rendszer sem volt tokeletes; sajnos, a korrupcio, a halapenz es a borravalo azert kerul(hetet)t bele a magyar koztudatba, mert az allamnak nem volt eleg penze a munkaberekre. Azt meg a 10 eves gyerek is tudta, hogyha “luxus” szolgaltatasokat vesz igenybe, akkor azt fizesse is meg, – igy az allam egeszen alacsonyan tartotta a bereket pl. a vendeglatoiparban (annak minden agaban, tehat ettermek, kavezok felszolgaloinak, hotelportasok, recepciosok, de meg a hoteltakaritok, taxisok, benzinkutasok fizeteset is minimum 10 % borravaloval illik honoralni. ) Ilyen volt a fodraszok, kozmetikusok, autoszerelok es szinte minden olyan szakma dolgozoinak a fizeteskiegeszitese a fogyasztok altal, akik kozvetlen kapcsolatba jutottak veluk. Persze koszonheto volt ez annak is, hogy nagyreszt hianyszakmakrol beszelunk, ahol az elonyert az emberek sokkal tobbet is hajlandok voltak fizetni, mint 10 %. A szocializmus tetofokan mar mindenki tudta, hogy a jobb orvosi ellatasert – egyaltalan: az ORVOSI ELLATASERT , meg azert, hogy hosszabb tappenzre irjak ki oket, – muszaj volt zsebbe csusztatni. Ezert aztan nem is sztrajkoltak a melosok a magasabb fizetesekert az allami es maganszektorban sem, mert jott a potlas a forgalom utan! Kozel 70 ev gyakorlatat nagyon nehez lesz most egy korlevellel eltuntetni, amikor a munkaviszonyok sokkal rosszabbak most, mint az az “emberarcu” szocializmusban volt!

  Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük