Petr Kellner, a legvagyonosabb cseh üzletember, a Home Credit cégcsoport tulajdonosa két lépcsőben 6 millió euróval emeli meg a Barion Payment Zrt. tőkéjét.Mivel a befektetés tőkeemeléssel valósul meg, a magyar alapítók továbbra is benn maradnak a cégben. Kiss Sándor társalapító, a jelenlegi vezérigazgató az Indexnek elmondta, hogy a Barion Zrt.-t valamikor még a Sense/Net nevű társaság hozta létre, de a sikeres hazai fizetési megoldást fejlesztő cég gyorsan fejlődött, és önálló lábakra állt. A fejlődés következő lépcsőfokaként két körben is angyalbefektetők nyújtottak tőkét a Barionnak.

A cégnek ma hatezer vállalati ügyfele van, több mint 2600 webáruház a partnere és több mint 700 ezer felhasználó fizetett már a rendszeren keresztül. A rendszerben ma 95 százalékban forint tranzakciók valósulnak meg, de már 5 százalékot adnak az euró és dollár alapú tranzakciók.

Bíró Tamás társalapító, a Barion marketing-vezetője elmondta, hogy angyalbefektetőként került a társaság irányító testületeibe Nemes Dániel, a Telnet (az egyik első magyarországi internetszolgáltató) alapítója, valamint a miskolci IND-ből, vagyis az eddigi legnagyobb hazai fintech felvásárlás célpontjából ismert Pecsenye Roland is.

 

Petr Kellner a leggazdagabb cseh

Az 53 éves Petr Kellner 14,5 milliárd dolláros magánvagyonával a leggazdagabb cseh, egyben a régió legvagyonosabb embere. Vagyonát a cseh kuponos privatizáció során alapozta meg, majd legnagyobb dobásai a biztosítói szektorhoz kötődtek. Petr Kellner befektetéseit a 16 országban jelen lévő PPF Group nemzetközi befektetői csoport fogja össze, e cégcsoport 88,62 százalékos tulajdonában áll a 20 éve alapított Home Credit Group.

Az első körös befektetés végén a társaságot 10 millió euróra (3,1 milliárd forintra) értékelték, amelyben a Home Credit Group a 2 millió eurós első befektetésével 20 százalékot kap. A következő 4 millió eurós befektetésre pedig a növekedésre vonatkozó KPI-k (teljesítményelvárások) teljesülése esetén kerülhet sor. Az alapítók megtarthatták a jogot, hogy menetközben más kockázati tőkebefektetőktől vonjanak be tőkét.

A Barion tulajdonosi struktúrája amúgy nem változik, új részvények kerülnek kibocsátásra a Home Credit Group részére, de senki nem ad el papírokat. Még annyi a változás, hogy a vezető munkavállalók motiválása érdekében a részvények 10 százalékának erejéig az igazgatóság ESOP (Munkavállalói Résztulajdonosi) programot valósít meg.

Az új befektető nem veszi át az irányítást, meghagyja a stratégiai döntéseket az igazgatóság kezében, amelyben a korábbi tagok többséggel bírnak.

(forrás: Index)

TechHOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét