Magyar virtus: Mi kell nektek, jogállamiság? Egy frászt, akkor vétózunk!

Még ilyet! Elvárnák, hogy az Európai Unió tagjaként betartsuk a szabályiakat! Micsoda impertinencia! Mi, akik úgy nyilazunk hátrafelé, mint…. a pinty? Több sem kellett Kovács Zoltánnak, jól megmondta nekik!

Vétó, vétó, vétó!

Szó sincs arról Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár szerint, hogy Magyarország hozzájárulna az uniós támogatások jogállamisághoz kötéséhez – írta meg a hvg.hu.

“Szó sincs erről, ez egy félreértés”

– mondta Kovács a finn miniszterelnök szavaira reagálva a Yahoo Newsnak.

Antti Ritte finn miniszterelnök – aki hétfőn Orbán Viktorral tárgyalt – a hétvégén arról beszélt, hogy Magyarország és Lengyelország már nem ellenzi az uniós költségvetés és jogállamiság elvek betartásának összekapcsolását. Szerinte az összes tagállam készen áll ezt elfogadni.

Kovács Zoltán hétfő úgy nyilatkozott:

“A jogállamiságot összekötni az uniós költségvetéssel puszta politikai zsarolás. Amennyiben a tagállamok ragaszkodnak ehhez, akkor egyszerűen nem lesz uniós költségvetés, mert Magyarország meg fogja vétózni.”

Ugye tudja, hogy ez mit jelent?

A finn miniszterelnök hétfő esti budapesti sajtótájékoztatóján is megerősítette, hogy a jogállamisági szempontok betartásához akarják kötni a következő nagy költségvetési ciklusban az EU-s támogatásokat. Rinne azt hangsúlyozta, hogy az elmúlt napokban közeledtek a tagállamok álláspontjai , hogy az EU-s költségvetésben a jövőben vegyék figyelembe a finanszírozásban:

  • klímaváltozás elleni intézkedéseket
  • a bevándorlásra hozott válaszokat
  • és a jogállamiság betartását

Az EU-s pénzek fogadásában a jogállamiság elveinek betartásához kötik, és az EU-s bővítés egyik fő szempontja is a jogállamiság.

Orbán Viktor szavaiból azonban nem úgy tűnt,

hogy a magyar kormány nagyon komolyan venné és a közeljövőben realisztikus forgatókönyvnek tekintené a jogállamisági mechanizmus intézményesítését. Azt hangsúlyozta, hogy

egyelőre nem lát kiérlelt javaslatot az asztalon, leírt szöveg helyett inkább csak politikai szlogennek látja a kondicionalitást (vagyis a jogállamiságtól függővé tett EU-s támogatásokra vonatkozó javaslatot).

Vagyis fideszről magyarra fordítva: nuku jogállamiság, az olyan baloldali-liberális-Sorosista-civiles izé….

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük