Megszólalt Magyarország első vállaltan meleg politikusa - Városi Kurír

Sorting by

×

Megszólalt Magyarország első vállaltan meleg politikusa

Szetey Gábor volt a legelső magyar politikus, aki “kilépett a szekrényből” és felvállalta, méghozzá nagyon látványos körülmények között a 2007-es Pride megnyitón, hogy meleg. Az egykori  Gyurcsány-kormányállamtitkára ma Svájcban él családjával, és a Politico európai magazin  kérdéseire válaszolt.

Hirdetés

Csak az akadályok és semmi haladás

“Óriási volt hangosan kimondani” – mondta Szetey, aki bejelentésével a magyar kormány első nyíltan meleg tagja lett. „Nagy dolog volt. Akkor, 2007-ben Magyarország tűnt a legfejlettebb közép-kelet-európai országnak. ”

De az azóta eltelt években ez a nehezen elért haladás  nemcsak, hogy megtorpant, de sőt. A Budapest Pride felvonuláson menetelőket 2007-ben és 2008-ban erőszakosan bántalmazták,  az ezt lövető években a menetet rendőrségi kordonok közé szorították.

A másság üldözésének évadai

2010-ben Orbán Viktor magyar miniszterelnök és pártja került hatalomra Magyarországon , és egy éven belül elfogadtak egy új alkotmányt, amely kifejezetten megtiltotta az azonos neműek házasságát. Később a dokumentumot úgy módosították, hogy az azonos neműek pároknak megtiltják a gyermekek örökbefogadását.

Most már ott tart az ország,  hogy a kormánytöbbség egy új törvényt fogadott, amely megtiltja a homoszexualitás  ismertetését beleértve a filmeket, televíziós műsorokat, hirdetéseket és iskolai szexuális nevelési programokat.

A törvény több mint egy évtizedes politikát és politikai retorikát vetett be,  amelyek az LGBTQ + aktivistái szerint megbélyegzésükre és közösségük árnyékba kényszerítéséretörekszik. Magyarország szexuális kisebbségei számára ez két lépés volt előre – és ki tudja, hány lépéshátra.

“Gyakorlatilag visszafelé haladunk”

„Hiszem, hogy nincs visszalépés nélküli előrelépés, de az országra nézve vajon van-e előrelépés? Azóta gyakorlatilag visszafelé haladunk. ”

mondta Szetey, aki 2008-ban hagyta el Magyarországot, és most családjával  Svájcban él.

Ez egy olyan aggodalom, amely hullámzik a magyarországi LMBTQ + közösségben, amely hivatalosan szervezkedhetett az országban 1988 óta, amikor Láner László társaival megalapította az ország első hivatalos LMBTQ + érdekképviseleti csoportját.

“Ezek a melegellenes politikák, különösen ezzel a legújabb törvénnyel, megpróbálják visszaszorítani a melegeket a láthatatlanságba, és olyan légkört teremteni, ahol az emberek félnek kiállni magukért”

– mondta Láner.

A jogok elnyerése és elvesztése

A homoszexualitás 1961 óta legális Magyarországon, de a kommunista állambiztonsági erők társadalmi megbélyegzése és felügyelete azt jelentette, hogy a szexuális kisebbségek titokban élték életüket, elrejtve a homoszexualitást tabuként szemlélő társadalom elől.

„A rendszerváltás után [1990-ben] évekig éreztük, hogy haladunk előre. Egyre több mindent sikerült elérni, a jogi területen is ”- mondta Láner, aki ma 65 éves, Magyarország posztszocialista átmenetéről.

2007-ben Szetey, aki akkor államtitkár volt Magyarország korábbi szocialista-liberális kormányában, nyilvánosan megjelent. Az ezt  követő hónapokban Magyarország parlamentje elfogadta az azonos nemű párok civil partnerségét létrehozó törvényt.

De aztán 2010-ben jött Orbán elsöprő választási győzelme, amely pártjának kétharmados parlamenti többséget adott, megteremtve a teret a választási törvény, az igazságszolgáltatás, a média és az alkotmány jelentős változásainak.

“Ettől kezdve komoly homofób politikai irányzat figyelhető meg”

– mondta Láner László.

Az azonos neműek házassági tilalma mellett az alkotmány felülvizsgálata a heteroszexuális házasságot is a megfelelő családi egységként rögzítette.

„A család alapja a házasság és / vagy a szülő-gyermek kapcsolat. Az anya nő, az apa férfi ”- olvasható az alkotmányban.

Az ilyen rendelkezéseket mostanában új ellenőrzésnek vetik alá Magyarország legutóbbi LMBTQ + -ellenes törvénye nyomán.

A jogvédő csoportok tudatos fideszes fogásként tekintenek  az LMBTQ + emberenek a  pedofilokkal való öösszekeverésére mivel az új törvény eredeti célja a pedofília szigorúbb büntetésének megteremtése.

Orbán és kormánya határozottan tagadja, hogy a törvény a szexuális kisebbségeket célozza meg. Az EU vezetőinek múlt hónapban Brüsszelben tartott csúcstalálkozója előtt Orbán ragaszkodott ahhoz, hogy az intézkedésekre szükség van annak biztosítására, hogy a szülők beleszólhassanak gyermekeik szexuális fejlődésébe.

“Nem a homoszexualitásról, hanem a gyerekekről és a szülőkről szól” – mondta Orbán. “Védem a homoszexuális srácok jogait, de ez a törvény nem róluk szól.”

De Láner László szerint a törvény szándékos kísérlet a homoszexuális közösség további marginalizálására és megbélyegzésére a nyilvánosság előtt.

“Most azt mondják, hogy meg kell védenünk a 18 év alatti gyermekeket, nem a homoszexuálisoktól, hanem attól a tudattól, hogy a homoszexualitás egyáltalán létezik” – mondta. – Ez egy nagyon világos üzenet.

Kapcsolódó

meleg

 

 

 

Hirdetés
átver
A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.