Sorting by

×

Magyarország váratlanul visszavonta vétóját az Oroszország ellenei olajembargó ügyében, avagy a nagy hátrarc

Három uniós ország, köztük Magyarország is visszavonta vétóját az Oroszországgal szembeni olajembargóval kapcsolatban – írja a német Zweites Deutsches Fernsehen (ZDF). A lap szerint úgyszintén visszavonta vétóját Ausztria és Szlovákia is.

Németország kész abbahagyni az orosz olaj vásárlását

A ZDF-nek megszólaló magas rangú uniós diplomata szerint az volt a döntő, hogy a német kormány kijelentette, hogy támogatja az Oroszország elleni olajembargó bevezetését. Florian Neuhann, a ZDF brüsszeli tudósítója szerint az embargóról a következő napokban döntenek, de az erről szóló vita csak a következő hónapokban fog végleg befejeződni. Magyarország, Ausztria és Szlovákia, valamint Spanyolország, Olaszország és Görögország is azok közé az országok közé tartozik, amelyek ellenzik az orosz olajembargót. Diplomaták szerint olyan országok, mint Szlovákia és Magyarország, eddig is ellenezték a gyors importtilalmat, elsősorban az orosz energiafüggőség miatt.

A ZDF szerint Németország kész abbahagyni az orosz olaj vásárlását. Németország az összes olaj körülbelül egyharmadát importálja Oroszországból. Korábban Berlin volt az egyik fő ellenzője az Európai Unió által az oroszországi olaj- és gázvásárlásra vonatkozó korlátozásoknak.

A kormány kommunikációja nem változott

A Miniszterelnökséget vezető miniszter, Gulyás Gergely utoljára a Kossuth rádió vasárnap reggeli műsorában szólalt meg, ahol elmondta, hogy Magyarország érdeke továbbra is az, hogy az Európai Unió ne fogadjon el olyan szankciót, amely lehetetlenné teszi az orosz kőolaj és földgáz importját. Hozzátette, hogy ellenkező esetben Magyarországnak lényegesen drágábban kellene beszereznie ezeket a nyersanyagokat, amelyek nélkül a rezsicsökkentés, a fűtés és a gazdaság működése sem biztosítható. Az Európai Unió tagállamai az újabb, immár hatodik szankciós csomagról, így az orosz olajimport betiltásáról a jövő héten dönthetnek. A nagykövetek szerdától kezdve tárgyalnak a kérdésről, és a hét végére meg is születhet a döntés.

A New York Times szerint – miután Németország is beállt a sorba – már csak Magyarország ellenzi az olajembargót, ám hangsúlyozta, hogy Magyarország a korábbi szankciós csomagokat is támogatta, így vélhetően ezúttal sem lesz másképp.

Írja az Index.

Minden a háborúról!

átver

Egy hozzászólás itt: “Magyarország váratlanul visszavonta vétóját az Oroszország ellenei olajembargó ügyében, avagy a nagy hátrarc

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.